Lucreţia Roşca, Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor: Prin majorarea salariilor sperăm că îi vom lega pe medici de „glie“, de locul de muncă din spitalele publice şi poate vor vrea mai mulţi să dea consultaţii în ambulatoriul de stat

Autor: Mirabela Tiron 11.06.2018

♦Sistemul de ambulatoriu integrat din spitalele de stat, aşa cum este organizat în prezent, nu este funcţional şi trebuie eficientizat, susţine Lucreţia Roşca (PSD), vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.



„Prin majorarea salariilor am sperat că îi vom lega pe medici de glie, adică de locul de muncă din spitalele de stat, şi că vom vedea mai mulţi medici lucrând în ambulatoriul spitalelor de stat. Cele mai multe spitale publice trebuie să îşi organizeze ambula­toriul până în aprilie 2019, să acopere toate specialităţile medicale în cabinete, nu este suficient să ai doar doi medici pe orto­pedie, dar să nu ai la alte specia­li­tăţi, să nu mai stea pacienţii trei-patru ore să aştepte me­dicul, să aibă în ambulatoriu şi medici din afa­ra spi­talului. Dacă medicul are cabi­net privat, nu mai vrea să coboare în am­bulatoriul spi­ta­lului pen­tru con­­sultaţii, este dreptul lui“, a spus Lu­creţia Roşca, vicepre­şe­dintele Co­mi­siei de sănătate.

3 miliarde de lei este majo­rarea salarială acordată pentru a sus­ţine creşterile sala­riale ale medi­cilor şi ale asiste­n­telor de anul acesta, în plus faţă de 8 miliarde de lei care au fost bugetaţi în total în 2017 pentru salariile angajaţilor din sănătate. Această măsură însă nu îmbună­tăţeşte acccesul pacienţilor la serviciile publice de sănătate (con­sul­taţii/investigaţii în baza biletului de trimitere) în condiţiile în care medicii din spita­lele de stat sunt în continuare de găsit pentru con­sultaţii la privat. În ambulatoriul din spitalele de stat programul este scurt, de la 8 dimineaţa până la 12.30-13.00, şi nu se respectă ora de programare sau nu există un sistem prin care să se poată face programări.

„Acum, cu salariile mărite, poate vor veni să lucreze la stat cei care sunt în privat. Bineînţeles că trebuie să existe şi sectorul privat, pentru că statul nu are alternative pentru orice. Înainte exista însă ambulatoriul de stat lângă spitale, populat cu alţi medici decât medicii din spital, care au urgenţe, pacienţi inter­naţi“, spune Lu­creţia Roşca. Între­bată de solu­ţiile pe care le are Comisia de sănătate, ea a spus că s-a făcut o iniţiativă prin care un medic specialist să aibă dreptul la două contracte cu Casa pentru a putea elibera şi reţete şi bilete pentru in­ves­tigaţii, „pe consul­taţii încă nu am reuşit“.

 

Direcţionarea pacientului spre privat, „o practică bolnavă“

Un alt membru din Comisia de sănătate, Emanuel Ungu­reanu (USR), vicepre­şedinte, este de părere că „s-a perpetuat această practică bolnavă, ca medicii care lucrează la stat să îşi trimită pacienţii la privat, este un con­flict de interese, direcţionarea pacientului către pri­vat, pe motiv că nu este aparatură la stat, că nu sunt locuri pentru programări decât peste trei luni, reprezintă un fenomen bolnav şi criminal, se şan­ta­jea­ză pacienţii. Cine lucrează la stat să nu mai lu­cre­ze la privat, este nevoie de o nouă lege“, spune el.

Pacienţii sunt nevoiţi să meargă la clinicile private pentru că la ambulatoriile integrate din spitalele publice sunt disponibili doar câţiva medici, care oferă consultaţii în program limitat. Între timp, la privat, tariful unei consultaţii a ajuns la 180-200 de lei, în creştere cu peste 20%, actualizarea preţurilor venind la puţin timp după aplicarea noii legi a salarizării, prin care salariile medicilor de la stat au crescut.

„Am încercat să eficientizăm activitatea din ambulatoriul spitalului, avem 50-52 de cabinete me­dicale, se pot face programări telefon sau online şi lucrăm şi cu medici din afara spitalului. Lunar avem 400-500 de pacienţi pe toate specia­lităţile care vin cu bilet de trimitere şi 100 care plătesc consultaţiile. Tranziţia aceasta se face treptat. Încercăm să fim ca la privat, doar că în spitalele de stat adresabilitatea este mult mai mare, la fel şi complexitatea cazurilor“, a spus Adriana Nica, directorul general al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Un medic ce lucrează cu normă întreagă în spital public este obligat prin ordinul 39/2008 (privind reorganizarea ambulatoriului de specia­litate - n. red.) să ofere consultaţii în ambulatoriul integrat. Problema este că medicii se împart acum între public şi privat, declara recent pentru ZF Sorina Pintea, ministrul sănătăţii.

Ea mai preciza că marea majoritate a spitalelor publice nu şi-au optimizat modul de programare a pacienţilor care ajung în ambulatoriu şi că nu este normal că pacienţii sunt chemaţi dimineaţa şi ajung să aştepte la coadă patru-cinci ore.

Pentru ca pacienţii să poată beneficia de consultaţii gratuite în baza unui bilet de trimitere, unităţile de sănătate (clinici private sau de stat) trebuie să semneze contracte cu Casa de Sănătate şi să prezinte o listă nominală de medici care vor efectua serviciul medical.

Anul trecut, CNAS a decontat pentru serviciile de asistenţă medicală pentru specialităţi

clinice 909 milioane lei, faţă de 778 milioane de lei în 2016 iar pentru acest an bugetul alocat este de 1,1 miliarde de lei, arată datele de pe site-ul Casei. Spre comparaţie, pentru spitale decontările s-au ridicat anul trecut la 10 miliarde de lei, arată aceiaşi sursă.

Institutul Naţional de Statistică număra 56.000 de posturi medici (fără stomatologi) anul trecut, din care 90% lucrau anul trecut în unităţile sanitare din mediul urban.

mirabela.tiron@zf.ro