Piaţa europeană de capital a dat în clocot: Piaţa europeană a ofertelor publice iniţiale s-a dublat în primul trimestru al anului

Ziarul Financiar 11.06.2018

Piaţa europeană a ofertelor publice iniţiale (IPO) a înregistrat un total de 12,5 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, mai mult decât dublu faţă de suma de 4,6 miliarde înregistrată în perioada similară a anului trecut, se arată într-un studiu al companiei PwC.

Principalii factori care au contribuit la această situaţie sunt ofertele lansate de Siemens Healthineers (3,7 miliarde de euro) şi de Grupul DWS al Deutsche Bank (1,3 miliarde de euro).

„Primul trimestru din 2018 a adus o volatilitate crescută şi corecţii semnificative pentru indicii globali. Pieţele de IPO-uri din Europa s-au dovedit a fi flexibile cu investitori dornici să găsească valoare şi să ia în calcul plasamente din timp în companii cu acţiuni interesante, cu potenţial şi fundamente economice solide", a precizat Sorin Petre, Partener, Servicii de Evaluare şi Analiză, PwC România.

În ciuda discuţiilor ante-Brexit şi a incertitudinii legate de acestea, London Stock Exchange rămâne principala piaţă europeană în ceea ce priveşte volumele tranzacţionate. Cu toate acestea, o scădere a fost totuşi înregistrată. Astfel că numărul de IPO-urilor derulate a fost mai mic la în primul trimestru 2018 (un total de 16 IPO-uri cu o valoare de 1,3 miliarde de lire sterline) comparativ cu primul trimestru 2017 (un total de 20 IPO-uri cu o valoare de 1,8 miliarde de lire sterline).

"În ciuda incertitudinilor din jurul negocierilor pentru Brexit, a potenţialului război comercial între Statele Unite ale Americii şi China şi a discuţiilor despre creşterea ratelor dobânzilor, piaţa europeană de IPO-uri rămâne deschisă oportunităţilor de business”, a mai adăugat Sorin Petre.

Făcând referire la România, Ileana Gutu, Senior Manager, Servicii de Evaluare şi Analiză al PwC România a precizat că: „În primele patru luni ale anului 2018 am observat o creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de 36% a valorii tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti, segmentul de acţiuni fiind cel mai popular. Indicele celor mai tranzacţionate acţiuni a crescut în primele trei luni ale anului cu peste 12%, atingând maximul ultimilor 11 ani. În acelaşi timp, evoluţia din ultima perioadă este dovadă faptului că investitorii de pe piaţa de capital sunt sensibili la semnalele pe care economia locală şi internaţională, le trimite”.

Oferta publică iniţială (OPI) este procedura de aducere la cunoştiinţa publicului despre vânzarea unei emisiuni de acţiuni sau a unei companii, pentru prima dată.