Parcul Ştiinţific Măgurele la început de drum: 5 hectare şi un buget de 17,5 milioane de euro. „Acest proiect poate stopa sau chiar inversa exodul de talente din domeniul cercetării”

Autor: Alex Ciutacu 12.06.2018

Proiectul Măgurele Science Park a intrat astăzi în linie dreaptă odată cu conferinţa „We are inventing the future! Our bet on science”, unde preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „acest proiect poate stopa sau chiar inversa exodul de talente din domeniul cercetării”.

La start, proiectul se va întinde pe 5 hectare – ţintind o suprafaţă finală de 16 hectare – cu un buget de 17,5 milioane de euro, din care 2 milioane au fost obţinuţi recent sub formă de finanţare europeană.

„Din nefericire, multe studii de fezabilitate nu au fost urmate de proiecte efective. Parcul Ştiinţific Măgurele este o excepţie fericită, unde atât terenul cât şi o parte a resurselor financiare sunt deja la dispoziţia proiectului. Creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene reprezintă o necesitate pentru infrastructura de cercetare a României”, spune preşedintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului.

„Până acum avem 5 hectare cu o ţintă asumată de 16 hectare şi un buget de 17,5 milioane de euro (…) Cercetarea de la Măgurele a primit un impuls prin finanţarea europeană. Astfel, proiectul va elimina decalajele din domeniul inovaţiei şi va favoriza transferul de cunoştinţe”, spune Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov.

Conceptul Parcului Ştiinţific Măgurele a plecat de proiectul ELI-NP – laserul  de la Măgurele – ce are o putere de 10 milioane de miliarde de waţi, echivalentă cu 10% din puterea soarelui.

„Ne dorim ca Măgurele să se transforme într-un adevărat pol al ştiinţei şi tehnologiei. Firme din domeniul privat sau institute din domeniul public, din domeniul cercetărilor tehnologice şi al ingineriei să ni se alăture, astfel încât platforma de la Măgurele să fie într-adevăr unul dintre reperele infrastructurii europene de cercetare”, spune Academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP.

Proiectul cuprinde şi un Incubator de Afaceri, menit să susţină start-up-urile şi iniţiativele antreprenoriale din acest sector, propunându-şi să devină o punte între mediul academic şi mediul de business.

În prezent, la Măgurele lucrează 150 de cercetători, iar numărul angajaţilor este estimat să ajungă la 320 până în 2020.

„Proiectul laserului de la Măgurele are nevoie de Universitatea Politehnica din Bucureşti, de mediul academic, de operatorii economici, de administraţia publică locală şi centrală pentru a deveni acel proiect ce poate schimba România”, spune Mihnea Costoiu, Rector Universitatea Politehnică din Bucureşti.