Firmele privesc cu ochi răi infrastructura românească: Două companii din zece percep infrastructura drept un impediment în activitate

Ziarul Financiar 12.06.2018

România stă foarte prost în privinţa percepţiei pe care companiile o au cu privire la infrastructură, în jur de 22% din companii socotind-o drept un impediment în desfăşurarea activităţii, potrivit unui raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

De asemenea, a mai concluzionat raportul, la nivelul tuturor statelor membre BERD - printre care şi România - este nevoie de încă 1.900 de miliarde de dolari în investiţii în infrastructură pe parcursul următorilor cinci ani. Cea mai mare parte a acestei sume este necesară pentru proiecte de transport, de energie electrică şi de comunicaţii – preponderent de internet.

Dintre statele-membre BERD, România stă foarte prost la capitolul autostrăzi ce leagă principalele centre economice, fiind pusă pe acelaşi nivel cu Republica Moldova, Bosnia şi Herţegovina, Federaţia Rusă, Ucraina şi Kârgâzstan.

România stă foarte prost şi în ceea ce priveşte percepţia pe care companiile o au cu privire la infrastructură. Astfel, în jur de 22% din companii percep infrastructura românească drept un impediment în desfăşurarea activităţii. Procentaje mai slabe au doar Fâşia Gaza şi Cisiordania - cu 34% -, Kosovo - cu 23% - şi Maroc - cu 26%.

În schimb, infrastructura de energie electrică este suficient de bună încât să situeze România atât sub nivelul global, cât şi sub cel al BERD la capitolul căderi de curent.

Defalcat, necesităţile de investiţie în infrastructură sunt de 59% în înlocuire şi întreţinere, 20% în proiecte de reducere a decalajelor şi 21% în proiecte noi. Ca tipuri de proiecte, România are nevoie de infrastructură de transport (proporţie de 62%), de electricitate (proporţie de 26%) şi de internet (proporţie de 12%).

Toate aceste probleme există în condiţiile în care BERD a precizat în acelaşi raport că o infrastructură bună este o precondiţie apariţiei de noi investiţii şi punerii în aplicare a unui nou model economic, necesar progresului economiilor în curs de dezvoltare.

Potrivit datelor BERD, 29% din toată suma investită în România până acum - în jur de 1,8 de miliarde de euro - a fost folosită în proiecte pe infrastructură.