Care sunt marii câştigători ai majorărilor salariale: angajaţii din sănătate au avut un câştig de 30% în ultimul an, dublu faţă de media pe economie

Autor: Adelina Mihai 13.06.2018
„Câtă vreme majorările de salarii de la stat diminuează riscul de corupţie din sectorul public, acestea pot avea un efect benefic.”


Angajaţii din sectorul să­nătate şi asistenţă socială au avut în luna aprilie un salariu mediu net de 3.486 de lei pe lună, în creştere cu 30% faţă de perioada similară din 2017, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Spre comparaţie, salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut cu 15% în ultimul an, până la 2.713 lei net pe lună.

„Câtă vreme creşterile de salarii din sectorul bugetar diminuează riscul de corupţie din sectorul public – pentru că multă vreme personalul statului din sectorul medical, de exemplu, a fost prost plătit – atunci aceste decizii ar putea avea efecte benefice. Ne-am plâns ani de zile că ne pleacă medicii după ce am investit în educaţia lor şi că avem un sistem medical la pământ. Creşterea veniturilor în acest sector poate fi benefică, pentru că reţine oamenii bine pregătiţi, creşte calitatea serviciilor oferite unei populaţii sărace şi reduce corupţia”, a spus Sorin Faur, fondator al Academiei de HR, companie de consultanţă în domeniul resurselor umane.