Excedentele Americii de care Trump, pe cale să pornească un război comercial mondial, nu pomeneşte

Autor: Catalina Apostoiu 14.06.2018

Simpla analiză a deficitului comercial este înşelătoare şi nu captează amploarea intereselor de business ale SUA.

Statele Unite au un excedent de 20 miliarde de dolari cu China şi de 1.400 miliarde de dolari cu restul lumii. Nu este vorba de balanţa comercială, unde SUA a înregistrat un deficit anual de peste 330 mld de dolari cu China şi aproximativ 550 miliarde de dolari cu restul lumii anul trecut, ci despre un „excedent agregat al vânzărilor”, care măsoară atât comerţul direct, cât şi vânzările companiilor multinaţionale, potrivit unui studiu al Deutsche Bank citat de Bloomberg. Şi cancelarul german Angela Merkel atrage atenţia asupra faptului că o updatare a metodelor de calcul privind comerţul ar scoate la iveală un excedent comercial al SUA în relaţie cu UE.

Simpla analiză a deficitului comercial este înşelătoare şi nu captează amploarea intereselor de business ale SUA, potrivit economiştilor Deutsche Bank.

Deşi datele privind comerţul şi cele ale companiilor nu sunt de obicei combinate, adunând toate datele co­merciale rezultă că „firmele ameri­cane au vândut mai mult către restul lumii decât alte ţări au vândut către SUA în ultimii zece ani”, se arată în raportul Deutsche Bank.

Deutsche Bank estimează că în relaţia cu China, Statele Unite au un excedent mic, dar în creştere. Acesta ar putea depăşi 100 mld. dolari până în 2020 dacă cele mai mari două economii ale lumii evită un război comercial, se estimează în raportul Deutsche.

SUA au de asemenea excedente de vânzări cu ţări ca Mexicul şi Canada, dar au avut deficite în relaţie cu Japonia şi Germania anul trecut.

Nu toţi analiştii sunt convinşi că metoda folosită de Deutsche este utilă. Brad Setser, fost oficial al trezoreriei americane, spune că Deutsche Bank compară mere cu portocale.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că metodele de calcul comercial sunt depăşite şi trebuie revizuite, potrivit Deutsche Welle. Aceasta a atras atenţia că dacă serviciile şi plăţile financiare ar fi luate în calcul, SUA ar avea un excedent cu Europa.

Declaraţiile cancelarului au venit în urma nenumăratelor plângeri ale preşedintelui Trump cu privire la deficitul comercial al SUA.

Excedentele comerciale sunt calculate după metode relativ învechite în prezentî, a declarat Merkel. ìDacă serviciile şi alte forme de venit ar fi incluse, SUA ar avea un excedent important cu Europa. Iar procentul serviciilor nu va face decât să creascăî. Mai mulţi economişti germani au venit de multă vreme cu argumente similare.

Deşi Merkel nu a menţionat pe ce studii se bazează, date statistice ale Departamentului american de Comerţ arată că Statele Unite au avut într-adevăr un excedent de cont curent cu UE în 2017, de 14 miliarde de dolari.