Statistică îngrijorătoare: O treime dintre români au încredere că economia europeană se va îmbunătăţi, însă doar un sfert consideră că economia României este bună în prezent. Jumătate din români au mai multă încredere în UE decât în instituţiile ţării

Autor: Alex Ciutacu 14.06.2018

Românii s-au declarat mai optimişti cu privire la economia europeană faţă de economia României, arată sondajul Eurobarometru pe primăvara anului 2018.

Un procent de 31% dintre românii care au participat la sondaj consideră că economia europeană se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, peste media europeană de 21%.

Pe de altă parte, doar 27% dintre români cred că economia naţională este una bună în prezent, mult sub media UE de 49%.

Doar jumătate dintre români – 54% - consideră că situaţia financiară este bună, în comparaţie cu media europeană de 71%.

La nivel naţional, principala problemă este reprezentată de creşterea inflaţiei, a preţurilor de consum şi de creşterea costului vieţii în general.

O altă diferenţă subliniată de studiul publicat astăzi este cea care arată că românii au mai multă încredere în Uniunea Europeană ca şi structură – 52%, decât în instituţiile naţionale.

Per total, încrederea în UE este în creştere, ajungând la cel mai ridicat nivel din toamna lui 2010. Un procent de 58% dintre europeni sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE.

Migraţia este una dintre principalele preocupări ale europenilor, cu 38% dintre aceştia fiind interesaţi preponderent de acest subiect. În acelaşi timp 29% dintre respondenţi sunt preocupaţi de posibilele ameninţări teroriste.

La nivel de structură, europenii sunt mulţumiţi de o serie de beneficii care survin apartenenţei la UE, printre care lipsa controalelor la frontieră sau reducerea numărului acestora, scăderea preţurilor pentru convorbirile telefonice efectuate în altă ţară UE sau îmbunătăţirea drepturilor pasagerilor de transport aerian.

82% dintre respondenţi susţin libera circulaţie în UE, în timp ce 75% dintre respondenţi susţin o politică de securitate şi apărare comună.

Sondajul a fost realizat prin interviuri live, în perioada 17-28 martie şi au fost intervievate 33.130 de persoane din toate statele membre ale structurii europene.