Semnal de alarmă. România are a şaptea cea mai mare creştere a deficitului comercial din UE

Autor: Răzvan Botea 19.06.2018

Deficitul comerţului exterior cu bunuri s-a adâncit cu 500 de milioane de euro în primele patru luni din 2018 în România, până la 2,8 mld. euro, arată datele Eurostat.



România se situează pe locul 7 în Uniunea Euro­peană în privinţa creşterii deficitului comercial în perioada ianuarie-aprilie 2018 prin comparaţie cu aceeaşi pe­rioadă a anului trecut. Astfel, valoarea im­porturilor a depăşit-o pe cea a ex­porturilor româneşti cu 3,8 miliarde de euro în primele 4 luni din an, potrivit datelor oferite de Eurostat.

„S-a atras atenţia asupra acestei dinamici a deficitului comercial în ultima vreme în România şi au existat semnale şi din partea unor oficialităţi, îndeosebi Banca Centrală, asupra peri­colului pe care îl reprezintă această dinamică. Era de aşteptat ca lucrurile să evolueze în această direcţie pentru că în România asistăm la o creştere a veni­tu­rilor şi evident că o parte din aceste veni­turi  s-au îndreptat către pro­duse de im­port, lucru care a contribuit la de­teriorarea balanţei come­rciale“, a declarat pentru ZF Aurelian Dochia, analist financiar.