Topul celor mai mari companii antreprenoriale româneşti în 2017. Pentru prima dată în ultimul deceniu economia locală are 12 companii antreprenoriale cu vânzări de peste 1 miliard de lei

Autor: Dana Ciriperu 18.06.2018

♦ Tot pentru prima dată, primii cinci raportează afaceri de cel puţin 2 miliarde de lei



Compania de distribu­ţie de echipamente e­lec­tro-IT Network One Dis­tribution (Iu­lian Stan­ciu), firma din co­merţul cu metale Mairon Ga­laţi (fa­mi­lia Miron) şi producătorul de mobilă Aramis Invest din Baia Mare (Vla­dimir Iacob şi Marius Şelescu) sunt noii miliardari în lei din to­pul companiilor antreprenoriale, ara­tă o analiză a ZF pe baza datelor publice.

Dacă Mairon Galaţi, o firmă care îşi leagă activitatea de comerţ în primul rând de relaţia cu Ar­celorMittal Galaţi, a mai atins acest prag de 1 mld. lei în trecut, pentru Network One Distribution, firma lui Stanciu, şi pentru producătorul de mobilă Aramis Invest din Mara­mu­reş rezultatele sunt cele mai bune de la înfiinţarea busines­su­rilor. Mai mult, Aramis Invest este singurul business cu capital privat românesc din zona de producţie care a reuşit să atingă acest prag. Cea mai mare pondere în top o au firme cu activităţi de comerţ.

Dedeman Bacău este liderul companiilor antreprenoriale pentru al cincilea an consecutiv după ce în 2017 businessul din bricolaj al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl a avansat cu 20%, la peste 6,3 mld. lei. Datele depuse de companie la mfinante.ro arată că firma fraţilor Pavăl este şi una dintre cele mai profitabile companii locale, cu un profit brut de peste 1 mld. lei şi unul net de aproape 900 mil. lei anul trecut.

Alături de Dedeman, podiumul din 2016 a rămas neschimbat şi anul trecut, şi RCS&RDS (Zoltan Teszari) şi Altex (Dan Ostahie) raportând afaceri în creştere. Altex însă, care a punctat un avans de 20%, s-a apropiat puternic de com­pania telecom a lui Zoltan Teszari, ambele având vânzări în ju­rul a 3,3 miliarde de lei. RCS&RDS este cel mai mare angajator cu capital privat local.