Fondul European de Investiţii şi Erste Group au semnat un acord de 50 de milioane de euro pentru finanţarea companiilor sociale şi a organizaţiilor non-profit din România, Austria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Serbia

Autor: Alex Ciutacu 19.06.2018

Fondul European de Investiţii şi cele şapte bănci membre ale grupului Erste, printre care şi BCR, au semnat un acord de antreprenoriat social prin care se angajează să finanţeze organizaţii sociale sub tutela Programului European pentru Angajare şi Inovare Socială (EaSI).

Acordul le permite băncilor locale din reţeaua Erste, precum BCR, să furnizeze împrumuturi în faloare totală de 50 de milioane de euro pentru mai mult de 500 de organizaţii sociale în următorii cinci ani, în Austria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Slovacia şi Serbia.

Antreprenorii sociali (n.red: oamenii de afaceri a căror iniţiativă de business ţinteşte să rezolve o problemă socială sau să aibă un impact social) şi organizaţiile non-profit vor putea beneficia de împrumuturi  cu o dobândă scăzută, sub o serie de condiţii speciale impuse de cadrul european.

Erste Group îşi propune să ofere finanţare organizaţiilor orientate spre probleme sociale, grupurilor din educaţie, sănătate şi servicii sociale. În plus, finanţările se vor îndrepta spre proiecte care încurajează angajarea grupurilor vulnerabile, marginalizate sau dezavantajate.

„Comisia Europeană este dedicată promovării antreprenoriatului ca parte a luptei împotriva excluziunii financiare şi sociale. Astfel salut călduros acordul cu Erste Group, care va susţine aproximativ 500 de întreprinderi sociale din România, Austria, Croaţia, Cehia, Slovacia, Serbia şi Ungaria – unde acesta va fi primul acord de acest fel. Mulţumită acordului, înreprinderile sociale vor fi susţinute în a începe şi dezvolta un business, creând astfel locuri de muncă”, spune Marianne Thyssen, Comisarul european pentur Angajare, Afaceri Sociale şi Mobilitatea Muncii.

Andreas Treichl, puternicul executiv al grupului austriac care deţine pe piaţa locală BCR, cea mai mare bancă după active, susţine că „organizaţiile sociale susţin unele dintre cele mai presante probleme ale societăţii noastre, transformând vieţi şi livrând schimbări pozitive”.

„Rolul nostru este acela de a furniza pentru nevoile lor financiare în încercarea de a scala şi de a mări impactul pe care îl vor avea în viitor. Salutăm implicarea Uniunii Europene în susţinerea antreprenorilor, deoarece prin instrumente precum EaSI putem ajunge acum la mai multe organizaţii sociale oferind finanţare.”, adaugă Treichl.