Laura Codruţa Kovesi:Codurile penale nu pot trece prin OUG decât dacă este urgent. Nu există urgenţă

Autori: Mihaela Gidei , Mediafax 24.06.2018

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a spus, într-un interviu pentru publicaţia Emerging Europe, că modificările codurilor penale vor îngreuna anchetele tuturor infracţiunilor şi că nu există un motiv urgent pentru care acestea să treacă printr-o ordonanţă de urgenţă. 

„Rezultatele pe care le-am acumulat ne-au transformat într-un model în regiune. DNA a fost prezentat drept un exemplu de bune practici de către Uniunea Europeană. (...) Aceste modificări (ale codurilor penale, n.r.) vor îngreuna nu doar ancheta cazurilor de corupţie, ci şi a infracţiunilor în general. (...) Desigur că aceste schimbări nu vor intra în vigoare azi, mâine. Ele trebuie promulgate de către preşedinte, care poate să le trimită înapoi în Parlament sau să sesizeze Curtea Constituţională. Aceste modificări pot trece printr-o ordonanţă de urgenţă, dar este dificil să comentez. Teoretic, aceste modificări ale codurilor penale nu ar trebui să treacă prin ordonanţă de urgenţă decât dacă este o nevoie urgentă. Nu există această urgenţă”, a spus procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu pentru Emerging Europe, cu sediul în Londra.

Întrebată despre decizia Curţii Constituţionale, care spune că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce, procurorul-şef al DNA a refuzat să comenteze.

„Nu pot să comentez decizia Curţii Constituţionale, e o decizie care mă afectează personal, dar este una care nu mă obligă să fac nimic. Aştept ca preşedintele să decidă”, a declarat aceasta.