Armata israeliană a lansat o rachetă Patriot spre o dronă militară trimisă din Siria

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 24.06.2018

Armata israeliană a lansat o rachetă de tip Patriot spre o dronă militară care încerca să pătrundă în spaţiul aerian al Israelului venind din Siria, informează site-ul Ynetnews.com.

Incidentul a avut loc duminică, într-o zonă a regiunii Înălţimile Golan aflată sub control israelian.

Drona militară nu a fost lovită de rachetă, dar şi-a schimbat direcţia, revenind în Siria. "Sistemul antiaerian israelian a identificat ameninţarea înainte de a pătrunde în spaţiul aerian israelian. Armata israeliană nu va permite încălcarea spaţiului aerian şi va contracara orice tentativă de vătămare a cetăţenilor", a declarat un purtător de cuvânt militar israelian.

Un comandant militar sirian a declarat pentru agenţia de presă Reuters că avionul fără pilot era utilizat la operaţiuni din Siria, unde are loc război civil. "Drona este folosită pentru operaţiuni militare antiinsurgente", a explicat un comandant al forţelor subordonate Administraţiei Bashar al-Assad.

Armata siriană este ajutată de miliţii islamiste finanţate de Iran în luptele cu insurgenţi din zona Quneitra, în apropierea frontierei cu Israelul, a declarat, la rândul său, un oficial din cadrul serviciilor secrete occidentale.

În noiembrie 2017, armata israeliană a lansat o rachetă Patriot spre o dronă care pătrunsese deja în spaţiul aerian israelian, în regiunea Înălţimile Golan.