Tăriceanu exclude OUG sau asumarea răspunderii pe Codurile Penale: Mergem pe procedură parlamentară

Autor: Petriana Condrut 25.06.2018

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că este exclusă ordonanţă de urgenţă sau asumarea răspunderii pe Codurile Penale, singura variantă acceptată urmând să fie dezbaterea parlamentară.

"”Nu se discută, nu am discutat de niciun fel de o pe modificarea codurilor. Scoateţi din discuţie acest subiect. Vom merge exclusiv pe calea dezbaterilor parlamentare. Nici asumarea răspundetrii nu e avută în vedere. Doar dezbaterea parlamentară", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Legat de şedinţa Coaliţiei de luni, cu Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă, Tăriceanu spune că nu s-a discutat despre modificarea codurilor.

"Ministrul Justiţiei elaborează un document pe care MAE şi Ministerul pe Afeceri Europene să îl comunice partenerilor europeni. Acest document vizează o prezentare în rezumat a modificărilor care urmează să fie adoptate pe Codului de procedură penală şi Codul penal. Cred că este nevoie de o informare corectă, obiectivă a ceea ce se urmăreşte în Parlament. Am văzut o serie de ştiri false cu privire la anumite aşa zise modificări care ar urma să se facă", a mai spus Tăriceanu.

Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a declarat că săptămâna aceasta se va lua o decizie cu privire la posibilitatea ca modificarea Codurilor penale să se facă prin OUG, afirmând că liderii partidului se vor consulta cu experţi din domeniu juridic.

Vineri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, cu privire la modificarea Codurilor penale, că în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea cu procedură normală - dezbateri, adoptare şi promulgare, toate proiectele PSD-ALDE fiind blocate.

”Îmi cer iertare acum miilor de români care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt târâţi în tribunale pe baza aceluiaşi articol sovietic, iar alţii sunt târâţi pe la DNA şi mai sunt şi alte mii sau zeci de mii care nici măcar nu ştiu că au dosar. Îmi cer iertare că s-a lungit atât de mult elaborarea codului Penal. Probabil că nu o să mă ierte. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o de a avea o abordare procedural corectă, în Parlament, s-a dovedit că a fost una greşită, pentru că în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea cu procedură normală - dezbateri, adoptare şi promulgare”, a declarat Liviu Dragnea.

El a mai spus că legile propuse de majoritatea parlamentară sunt blocate.