O soluţie la criza forţei de muncă: mamele cu indemnizaţie să poată lucra. Anca Vlad, grupul Fildas – Catena: Femeile trebuie susţinute să revină mai repede în câmpul muncii

Autori: Alina-Elena Vasiliu , Alex Ciutacu 29.06.2018

„Nu mai putem aştepta de la nimeni să pregătească oamenii, aşa că îi pregătim noi.“



Criza forţei de muncă ar putea avea o soluţie prin aducerea mai devreme în piaţa muncii a mamelor care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului. Astfel, Anca Vlad, preşedintele grupului far­ma­ceutic Fildas-Catena şi vicepreşedintele Aso­ciaţiei Oamenilor de Afaceri din România, propune ca, dacă mamele decid să se întoarcă la serviciu, să primească în continuare indemnizaţia de mamă, conform legii, dar să poată primi şi salariul de la firma la care se întorc sau se angajează în această perioadă.
 
Anca Vlad a venit cu această propunere în cadrul confe­rin­ţei ZF „Cei mai mari jucători din econo­mie“, care a avut loc ieri.

„Cred că mamele care primesc indem­ni­zaţie de creştere a copilului ar trebui să se poa­tă întoarce la serviciu mai devreme de doi ani şi astfel s-ar rezolva parţial problema forţei de muncă. Femeile trebuie susţinute să revină mai repede în câmpul muncii“, a spus Anca Vlad.

Conferinţa ZF „Cei mai mari jucători din eco­­nomie“ a fost organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Alpha Bank, SAP, Telekom, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbu­reşti şi Terapia Cluj.

Propunerea preşedintelui Fildas Group vi­ne în contextul în care, în ultimii ani, com­pa­ni­ile au invocat tot mai des problema lipsei for­ţei de muncă atât specializate, cât şi fără calificare.

„În trecut, aveam multe criterii de angajare, însă între timp am renunţat la foarte multe dintre ele. Asta înseamnă că luăm oameni mai slab pregătiţi şi îi pregătim noi. Nu mai putem aştepta de la nimeni să pregătească oamenii, aşa că îi pregătim noi“, a spus Adrian Mihai, proprietarul liderului de pe piaţa locală de curierat Fan Courier.

Chiar şi în condiţiile în care forţa de muncă suferă de o criză acută, companiile pariază pe investiţii, fiind de părere că o creştere economică sustenabilă nu are la bază doar consumul.

„Cred că motoarele pe care trebuie să le turăm sunt motoare tradiţionale de formare a PIB-ului: industrie, agricultură, servicii, ele sunt turate, dar singurul element de luat în calcul este că ele nu trebuie turate pe roşu cu riscul de a genera derapaje“, a spus Sergiu Oprescu, CEO al Alpha Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor.

Pe piaţa de telecom, Ruxandra Vodă, corporate communications director la Telekom România, estimează o creştere similară cu cea de anul trecut, de 6%, doar dacă şi productivitatea va bifa un avans. „Creşterea productivităţii ar însemna investiţii în infrastructură, mai mulţi jucători pe bursă.“

„Plănuim să mărim efectivele şi să venim cu noi linii de business. Am depăşit 650 de angajaţi şi vrem să mai aducem 60 de persoane. Vrem să investim în digitalizare. Avem talente excepţionale“, a spus şi Cristian Popescu, managing director SAP România, filiala locală a celui mai mare producător european de soft.