România nu susţine plafonarea subvenţiilor directe către fermieri

Autor: Iulian Anghel 04.07.2018

„Avem un interes comun – să ne conectăm pe obiective puternice. Ne bucurăm că împărtăşim acelaşi punct de vedere cu Germania, întrucât nici România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri, temă esenţială pentru PAC (Planul Agricol Comun) şi, implicit, pentru agricultura românească”, a spus ministrul agriculturii Petre Daea în cadrul unei întâlniri cu omologul lui din Germania.

Daia s-a întâlnit cu miniştrii agriculturii din Germania şi Austria, în cadrul unui turneu în aceste ţări. Austria a preluat la 1 iulie preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va preda, la 1 ianuarie 2019 României. 

În acest răstimp ar trebui să fie lămurită şi problema PAC. Comisia Europeană a propus reducerea subvenţiilor agricole la cel mult 100.000 de euro pe fermă începând cu 2020. Propunerea are ca scop încurajarea fermierilor mici şi medii, în detrimentul marilor latifundiari, dar este respinsă de o serie de state între care şi România. În exerciţiul financiar 2014 – 2020, România beneficiază de subvenţii agricole de 11,2 mld. euro.