Pesta porcină africană a ajuns şi în Constanţa. ANSVSA acordă stimulente de până la 400 de lei pentru uciderea porcilor mistreţi contaminaţi

Autor: Roana Rotaru 06.07.2018

Virusul pestei procine africane a fost depistat ieri la un porc dintr-o gospodărie din localitatea Istria, judeţul Constanţa, potrivit inspectorilor santiari veterinari, după ce zilele trecute virusul a făcut „prăpăd” în Tulcea, unde 48.000 pe porci care aparţineau fermei Carniprod au fost ucişi. În zonă, ANSVSA a dispus restricţii de circulaţie şi s-au instituit filtre rutiere.

 „Au fost stabilite două zone de restricţii sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecţie – localitatea Istria cu o rază de 3 km şi o zona de supraveghere cu o rază de 10 km – localităţile Nuntaşi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu şi Sinoe. (...) Este în desfăşurare acţiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricţii”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene.

Vânătorii, gestionarii fondului cinegetic şi persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreţi găsiţi morţi, bolnavi  sau pentru cei împuşcaţi, în vederea stabilirii diagnosticului, potrivit ANSVSA.

Pentru fiecare porc mistreţ mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare santitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, vânătorii primesc stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată, vânătorii primesc un stimulent în valoare de 400 de lei.

Banii sunt alocaţi din bugetul ANSVSA, sume care se rambursează în proporţie de 75% de Comisia Europeană

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, spun reprezentanţii ANSVSA, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.