Ţara în care un singur loc de parcare s-a vândut cu peste 750.000 de dolari. „Să îmi cumpăr loc de parcare? În niciun caz. Îmi pot cumpăra cinci maşini pentru banii ăştia”.

Autor: Alex Ciutacu 06.07.2018

Piaţa locurilor de parcare din Hong Kong devine din ce în ce mai fierbinte pe zi ce trece încât un singur loc de parcare în zona de lux din districtul Kowloon Ho Man Tin s-a vândut pentru suma record de 765.000 de dolari, potrivit Bloomberg.

„Este o nebunie”, spune Darrin Woo, un colecţionar de maşini clasice, care ţi-a trimis atât modelul Mercedes-Benz 600 Pullman din 1968 cât şi Fiatul Abarth din 1957 în California, pentru a economisi bani. „Să îmi cumpăr loc de parcare? În niciun caz. Îmi pot cumpăra cinci maşini pentru banii ăştia”.

Preţul mediu pentru un loc de parcare este acum de 286.683 de dolari, de şase ori mai mult faţă de anul 2006. Astfel, prin comparaţie, piaţa imobiliară din Hong Kong – de altfel cea mai scumpă din lume – nu mai pare atât de inaccesibilă.

Preţurile pentru locuinţe au crescut de 3,4 ori în aceeaşi perioadă de timp. În prima jumătate a anului, au fost vândute locuinţe de peste 1,3 miliarde de dolari, în comparaţie cu 838,3 milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Midland Realty Services.

Proprietarii de maşini din Londra şi New York se confruntă cu probleme similare. În Manhattan, spaţiile de parcare de la un apartament de lux din Soho au fost scoase la vânzare pentru 1 milion de dolari per spaţiu, potrivit New York Times.

Dezvoltatorii din Hong Kong sunt parţiali responsabili pentru situaţie. Ei câştigă mai mulţi bani dezvoltând apartamente decât garaje, aşa că rata de creare a locurilor de parcare este în scădere, spune Denis Ma, şeful firmei de cercetare Jones Lang LaSalle din Hong Kong.

Stocul locurilor de parcare a crescut doar cu 9,5% la 743.000 din 2006 până în 2016, în timp ce numărul maşinilor private a crescut cu 49% la 536.000, potrivit unui raport realizat de Departamentul de Transport al oraşului.