Avertizare ANM de vreme rea: Cod portocaliu de ploi pentru 18 judeţe din ţară

Ziarul Financiar 08.07.2018

Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi pentru 18 judeţe din ţară, valabil de duminică, ora 16:00 până marţi la ora 21:00, a anunţat reprezentantul ANM la Ministerul de Interne, unde a fost convocat comandament de urgenţă.

„De la ora 16:00 de astăzi şi până marţi la ora 21, ne aflăm sub incidenţa unei avertizări meteorologice de cod portocaliu pentru 18 judeţe din partea de sud a ţării, Oltenia, vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei precum şi jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei. În acest interval vor fi ploi abundente, se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse 70 de litri/mp”, a declarat, duminică, reprezentantul ANM.

O altă avertizare, cod galben, vizează restul ţării. Aceasta este valabilă de duminică, ora 11.00, până marţi, la ora 21.00.

În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Meteorologii anunţă că temperaturile nu vor depăşi 27-28 de grade, sub media acestei perioade.