Cronologia unei luni de foc: De ce a amânat Klaus Iohannis revocarea Laurei Codruţa Kovesi

Autori: Petriana Condrut , Mediafax 09.07.2018

A trecut o lună de la publicarea motivării CCR de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. O lună în care PSD şi ALDE au anunţat că merg pe varianta suspendării, dacă preşedintele nu reacţionează, în timp ce Iohannis anunţa că "citeşte". Surse  politice spun că a fost sfatul partenerilor strategici.

- 7 iunie: Curtea Constituţională a României publicămotivarea deciziei care stabileşte că există un conflict constituţional între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie, iar şeful statului trebuie să semneze decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. "Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Definitivă şi general obligatorie. Decizia se comunică Preşedintelui României, prim-ministrului şi ministrului justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în motivare

- 12 iunie: Klaus Iohannis anunţă că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări. Şeful statului susţine că mai are "un pic" de citit la motivare.

- 17 iunie: Laura Codruţa Kovesi are o primă reacţie, pentru cotidianul The New York Times, spunând că presiunile asupra instituţiei pe care o conduce s-au amplificat.

- 19 iunie: "Şi această săptămână este dedicată cititului",declară Klaus Iohannis, după o săptămână.

-25 iunie: Liviu Dragnea transmite că este posibilă suspendarea preşedintelui. "Nu este exclusă (n.r.: suspendarea preşedintelui) pentru că deja a stat neconstituţional de mult şi nepermis de mult. Jocul cu <<să mai citim>> e o bătaie de joc la adresa CCR", spune Dragnea.

- 5 iulie- Preşedintele PSD spune că luni (n.r.: 9 iulie) se va discuta despre suspendarea şefului statului cu reprezentanţii ALDE

- 6 iulie: Laura Codruţa Kovesi precizează, pentru MEDIAFAX, că nu îşi dă demisia şi că nu au fost delegate atribuţiile manageriale

- 8 iulie- Preşedintele LDE, Călin Popescu Tăriceanu, transmite că este de acord cu suspendarea preşedintelui

-9 iulie- Preşedintele Klaus Iohannis emite decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, dar nu anunţă personal decizia, ci îşi trimite purtătorul de cuvânt

9 iulie- Laura Codruţa Kovesi, alături de procurorii din DNA, iese în conferinţă de presă. "Decretul de revocare emis de preşedinte lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei?", spune Kovesi.

- 9 iulie- Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declară că discuţiile privind suspendarea vor continua. „Nu e o victorie pentru nimeni revocarea. Este o măsură mică ce trebuie să se întâmple în perioada următoare"

Surse politice spun că preşedintele Klaus Iohannis a emis decretul de revocare nu de teama suspendării sale, ci mai degrabă pentru că partenerii strategici se tem de instabilitate şi de blocaj instituţional.