Conferinţă ZF Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare. Un angajat din Republica Moldova are un salariu net de 215 euro pe lună, la jumătate faţă de cel din România

Autor: Mădălina Dediu Panaete 10.07.2018

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre indicatorii economici şi de business ai Republicii Moldova, cifre prin care se conturează o imagine de ansamblu a mediului de afaceri de peste Prut ♦ În ediţia de astăzi, ZF analizează evoluţia salariilor medii nete ♦ ZF organizează pe 12 iulie la Chişinău, împreună cu Victoriabank, Banca Transilvania şi EY, o conferinţă dedicată businessului din Republica Moldova.

Un angajat din Republica Mol­dova a câştigat anul trecut un salariu mediu net de aproxi­mativ 4.500 de lei moldoveneşti (circa 215 euro la cursul mediu de anul trecut), în creştere cu circa 9% faţă de anul precedent, arată datele de la Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova (statistica.md).

Cu acest nivel al salarizării, Republica Moldova stă la coada Europei.

Comparativ, un angajat din România a câştigat anul trecut în medie 2.384 lei (circa 522 de euro), în creştere cu 16% faţă de anul precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pe de altă parte, în Germania salariul mediu este de 2.300 de euro net pe lună, în Franţa de 2.200 de euro net, în Marea Britanie de 2.000 de euro net, în Cehia de 870 de euro net, în Polonia de 770 de euro net, iar în Ungaria de 720 de euro, potrivit celor mai recente date.

ZF va organiza pe 12 iulie la Chişinău conferinţa „Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare“, prin care vrea să aducă la aceeaşi masă antreprenori, bancheri, economişti, manageri din România şi Re­publica Moldova pentru a găsi împreună cele mai bune idei pentru creşterea economică, dar şi dezvoltarea culturii antreprenoriale şi de business peste Prut.

Astfel,  ZF a început o serie de articole despre indicatorii economici şi de business ai Republicii Moldova, iar în ediţia de astăzi tema analizei este reprezentată de numărul de salariaţi şi evoluţia salariului mediu net în economie. 

Salariile medii nete din Republica au crescut faţă de acum cinci ani în medie cu 16%, conform calculelor ZF.

Pe de altă parte, numărul de angajaţi din companii a ajuns anul trecut la 594.000, în scădere cu 4% faţă de anul 2013, mai arată datele de la Biroul Naţional de Statistică. Unu din patru angajaţi din Republica Moldova lucrează în sistemul de stat, conform calculelor ZF. Situaţia este similară cu ceea ce se întâmplă în România, unde peste 1,3 milioane de salariaţi, adică unu din patru, lucrau în sectorul de stat.

Rata şomajului în primul trimestru a fost de 4,1% în Republica Moldova, în timp ce în România rata şomajului BIM la finalul lunii martie era de 4,5%.

Cel mai înalt nivel al şomajului de peste Prut a fost în prima parte a anului 2015, când rata şomajului ajunsese la 8,5%, arată datele de la Biroul Naţional de Statistică.

Munca nedeclarată în rândul salariaţilor din Republica Moldova a constituit 4,4% din totalul populaţiei ocupate, fiind în uşoară scădere faţă de nivelul anului precedent (4,8% în trimestrul I din 2017). 

Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care lucrează doar în baza unei înţelegeri verbale sunt estimate în agricultură (34,9%) şi comerţ (29,8%), arată datele de la Biroul Naţional de Statistică. Pe de altă parte, în totalul salariaţilor 5% aveau un loc de muncă informal.

Salariu „în plic“ primesc 5,1% din salariaţi, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activităţile din agricultură (37,2%), comerţ (28,1%) şi industrie (7,8%).

 

Cine vine la conferinţa ZF Republica Moldova - România. Investiţii, comerţ, finanţare

Printre speakerii care vor participa la evenimentul de pe 12 iulie de la Chişinău se numără Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania şi Bogdan Pleşuvescu, preşedinte al Victoriabank, a doua cea mai mare bancă din Moldova după active. De asemenea, iniţiativei ZF i s-au alăturat şi Florin Vasilică, partener în cadrul companiei de consultanţă şi audit EY România, Sergiu Chircă, CEO al retailerului online Elefant.ro, unul dintre cei mai mai jucători din online-ul românesc, dar şi Dan Nuţiu, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova. În plus, în calitate de speaker în cadrul conferinţei va participa şi Daniel Ioniţă, ambasatorul României în Republica Moldova. Printre companiile moldoveneşti reprezentate la conferinţă se numără Purcari Wineries, unul dintre cei mai mari producători locali de vin, Simpals, care produce animaţii, Business Inteligent Services, care oferă consultanţă IMM-urilor, reţeaua de laboratoare Clinica Sante, dar şi integratorul de soluţii IT Bass Systems. De asemenea, la conferinţă va participa şi Angela Sax, director în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), unul dintre cei mai activi investitori din Republica Moldova.