JPMorgan Chase, cel mai mare grup bancar american face primele pariuri valutare în caz de recesiune: investiţi în francul elveţian, dolarul din Singapore, dolarul american şi yen-ul japonez

Autor: Bogdan Cojocaru 10.07.2018

Dacă  o recesiune loveşte SUA sau economia globală, strategii de la JPMorgan Chase recomandă investitorilor să-şi păstreze pariurile pe francul elveţian, pe dolarul din Singapore, pe  dolarul american şi pe yenul japonez şi să renunţe la monedele economiilor emergente, scrie Bloomberg. „Recesiuni sunt atunci când creditorii îşi cer banii înapoi“, au explicat analiştii băncii americane.

„Trei din principalele patru valute care ar trebui deţinute în timpul unei recesiuni sunt cele ale ţărilor care se bucură de poziţii externe extrem de puternice.“ Yenul este cea mai ieftină dintre monedele-adăpost, în timp ce dolarul din Singapore este cel mai puţin atractiv, a concluzionat echipa de strategi.

Moneda americană avantajează deoarece, fiind monedă de finanţare internaţională, restul lumii trebuie să cumpere dolari atunci când băncile şi companiile îşi reduc datoriile în timpul recesiunilor. Strategii au asigurat că a vorbi despre o recesiune în acest moment este „prematur”, deşi riscuri mari creează tensiunile comerciale. Monedele pieţelor emergente au arătat clar că sunt susceptibile de încetinire, depreciindu-se în medie cu 17% pe o perioadă de doi ani de la începutul unei recesiuni.