Cât de mult s-a consolidat şi restructurat sistemul bancar în ultimul deceniu şi cât de profitabil a fost: Opt bănci au dispărut din statistici, o treime din sucursale s-au închis şi un sfert dintre angajaţi au plecat. Şase ani au fost cu profit şi patru cu pierderi

Autor: Claudia Medrega 11.07.2018

♦ Numărul băncilor de pe piaţa românească a scăzut cu 8 în ultimul deceniu, până la 35 în 2017 ♦ Aproximativ o treime din numărul de unităţi bancare a dispărut şi aproape un sfert din numărul de angajaţi a ieşit din sistem ♦ Cele mai mari cinci bănci au ajuns să concentreze după un deceniu aproximativ 60% din activele, creditele şi depozitele totale.



Consolidarea sistemului bancar autohton în urma fuziunilor şi achiziţiilor şi a tranzacţiilor cu portofolii a dus la reducerea numărului băncilor de pe piaţa locală de la 43 în anul 2008 până la 35 în 2017, precum şi la repoziţionări în clasamentul după cota de piaţă şi ţara de origine a capitalului majoritar.

Iar în perspectivă există premise de accentuare a acestui proces, dacă avem în vedere intensificarea competiţiei, costurile mari pentru menţinerea pe piaţă, dar şi deciziile la nivel de grup de renunţare la anumite pieţe, după cum apreciază BNR. În urma consolidării sectorului bancar, dar şi pe fondul strategiei de reducere a costurilor, ulti­mii zece ani au adus şi ajustarea reţelei teritoriale şi reducerea numă­rului angajaţilor din bănci. După un dece­niu, aproximativ o treime din nu­mărul de unităţi bancare a dispărut şi aproape un sfert din numărul de angajaţi a ieşit din sistemul bancar românesc.