Dacia elimină din producţie SUV-ul Duster cu transmisie automată. Cutia automată a fost una dintre cele mai aşteptate şi dorite dotări din gama Dacia

Autor: Bogdan Alecu 11.07.2018

Grupul Renault a decis să oprească producţia SUV-ului Duster echipat cu transmisia automată cu dublu am­bre­iaj EDC, în contextul în care la 1 septembrie va intra în vigoare o nouă procedură de testare a vehi­culelor cu privire la consumul de combustibil şi emisiile de noxe şi dioxid de carbon.

„Începând din luna septembrie 2018, Dacia se va conforma noului protocol de omologare WLTP (World­wide Harmonized Light Vehicles Test Procedure), iar oferta comercială va fi adaptată noii proceduri mondiale. Pentru moment, versiunile Duster EDC nu sunt prevă­zu­te pentru a fi comercializate, ţinând cont de această nouă reglementare“, au spus reprezentanţii Dacia.

 Versiunile echipate cu cutia de viteze automată (EDC) reprezintă 10% din totalul vânzărilor de Duster. Este astfel posibil ca în acest an volumele Dacia să înre­gistreze o scădere uşoară, în funcţie de preferinţele clien­ţilor, care pot merge către cutia manuală sau către modelele Renault. Dusterul este în ultimii ani locomotiva uzinei de la Mioveni, cu o producţie estimată de ZF la 240.000 de SUV-uri în acest an.

Apetitul europenilor pentru SUV-uri a făcut ca 67% din producţia uzinei Dacia de la Mioveni din prima jumătate a acetui an să fie reprezentată de Duster, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Acesta a fost cel mai ridicat procent înregistrat vreodată de Duster, din totalul producţiei uzinei româneşti.