Producţia OMV Petrom a scăzut în trimestrul doi din cauza opririi controlate a rafinăriei Petrobrazi

Autor: Bianca Ciocotisan 11.07.2018

„Estimăm că revizia generală planificată, de 45 de zile, a rafinariei Petrobrazi a avut un efect de aproximativ 150 de milioane de lei asupra rezultatului din exploatare CCA, excluzând elementele speciale al Downstream Oil în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al anului 2018”, precizează documentul.

„De asemenea, această revizie generală a generat niveluri mai ridicate ale stocurilor de ţiţei, ceea ce a condus la profituri nerealizate încă la nivelul Grupului de aproximativ 260 de milioane de lei, care sunt eliminate în linia de consolidare”, anunţă compania.

Revizia rafinăriei a început pe 13 aprilie şi a durat 6 săptămâni, timp în care unitatea a fost oprită. Valoarea proiectului s-a ridicat la peste 45 de milioane de euro şi a inclus lucrări de modernizare şi de mentenanţă.

În cadrul reviziei au fost efectuate lucrări de mentenanţă, inspecţii şi verificări ale instalaţiilor, precum şi investiţii de modernizare la o serie de instalaţii principale ale rafinăriei, iar bugetul este de peste 45 de milioane de euro, care se adaugă celor peste 1,5 miliarde de euro investiţi în modernizare, la Petrobrazi, în perioada 2005-2017.

După finalizarea lucrărilor de modernizare planificate pentru acest an, durata dintre două revizii a crescut la patru ani, următoarea revizie fiind planificată pentru 2022.

Rafinăria Petrobrazi, cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone de ţiţei anual, este una dintre cele mai importante unităţi de acest tip din ţară. Producţia Petrobrazi poate acoperi necesarul de carburanţi anual pentru 3 milioane de autovehicule. În perioada 2005-2017, rafinăria Petrobrazi a beneficiat de investiţii de peste 1,5 miliarde de euro în proiecte de modernizare, de construire a unor instalaţii noi şi în proiecte de mediu.