ZF Bankers Summit ‘18. Bogdan Belciu, partener la PwC România: În bănci, reticenţa este destul de mare să modifice modelul de business. E nevoie de organizare agilă

Autor: Răzvan Botea 12.07.2018

Sistemul bancar românesc şi-a revenit din punctul de vedere al profitabilităţii şi al creditelor neperformante, ajungând la un nivel comparabil cu cel din 2008, a spus Bogdan Belciu, partener management consulting la PwC România, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit ‘18. Însă, în ceea ce priveşte modificarea modelului de business, în bănci reticenţa este destul de mare.

„Dacă ne uităm la rezultatele financiare ale sistemului bancar, după 2-3 ani de pierdere netă, profitabilitatea a revenit, iar în 2017-2018 suntem la un nivel comparabil cu 2008. Împru­muturile neperformante au scăzut sub nivelul din 2009, media europeană fiind de 5%. Gradul de profitabilitate este foarte mare, iar din punctul de vedere al lichidităţii stăm mult mai bine decât cerinţele minime. Nu le poţi obţine pe toate, să creşti foarte mult şi să fii profitabil şi să ai nişte indicatori prudenţiali extraordinar de buni”, a explicat Belciu. Între dimensiunea unei bănci şi profitabilitatea ei există o corelaţie, dar nu extraordinar de mare, apreciază Belciu.