Angajarea full time a studenţilor ar trebui interzisă, dar este încurajată de lege

Autor: Cristina Bellu 12.07.2018

♦ Legislaţia românească încurajează angajarea studenţilor cu program de opt ore pe zi, lucru interzis în majoritatea statelor occidentale.



Mirajul salariilor mari din IT atrage tot mai mulţi studenţi să se an­ga­jeze încă din primii ani de facultate, ast­fel că cei mai mulţi dintre aceştia ajung să abandoneze cursurile facultăţilor în fa­voarea unui venit constant. Acest lu­cru dăunează pregătirii viitorilor IT-işti, care, din cauza lacunelor acumu­late la vârsta studenţiei, nu pot progresa în carieră.

„Rata celor care reuşesc să termine la timp facultatea în rândul instituţiei noastre este de circa 50%. Restul, fie vorbim despre abandonul care se întâmplă în primul an, fie vorbim de angajarea prea timpurie a studenţilor, mai ales pe domeniul IT&C, aceştia fiind atraşi în general de mirajul unui salariu peste nivelul celui mediu. Noi în­cercăm să creştem gradul de con­şti­en­tizare al firmelor astfel încât acestea să nu mai angajeze studenţi în regim full time. Pe de altă parte, nici legislaţia nu protejează statutul de student, ci chiar încurajează angajarea“, a spus Radu Gramatovici, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti. Începând de anul trecut, scutirea de impozit pe veniturile programatorilor -  măsură aplicată pentru absolvenţii de facultăţi cu profil IT - s-a extins şi la nivelul absolvenţilor de studii medii.