OTP Asset Management: Economia va creşte cu 4% în 2018, perspectivele sunt încă favorabile

Autor: Dan Straut 12.07.2018

„Tema investiţională a portofoliilor de obligaţiuni a fost revenirea inflaţiei, iar cea a portofoliilor de acţiuni, miza pe companiile de tip Value, în defavoarea celor de tip Growth. Estimăm că vom închide anul cu valori ale principalilor indici bursieri internaţionali peste nivelurile actuale”, arată autorii raportului.

„Din punct de vedere macroeconomic, la nivel global perspectivele de creştere pe termen scurt sunt încă favorabile, dar în condiţiile în care era de politică monetară extrem de slabă s-a sfârşit, iar măsurile suplimentare protecţioniste mai agresive îşi fac apariţia, riscurile sunt în creştere”, mai arată autorii.

De asemenea, „economia zonei euro pare să fie în continuare în bună stare, deoarece este de aşteptat ca piaţa muncii să îmbunătăţească cererea internă. Politica monetară încă laxă şi ritmul sănătos de creştere deschid calea către un alt rezultat favorabil al PIB-ului la nivel european în 2018. Cu toate acestea, creşterea economică se aşteaptă să se tempereze mai târziu, pe măsură ce normalizarea politicii monetare se apropie”.

În opinia specialiştilor citaţi, „este important de subliniat şi faptul că perspectiva creşterii ratelor dobânzilor nu e un semn pozitiv, în special pentru ţări precum Italia, unde predomină provocările legate de sustenabilitatea datoriei şi incertitudinile politice ridicate”.

Referitor la România, autorii raportului notează că „după dezamăgirea înregistrată în trimestrul I, se aşteaptă ca economia să îşi revină mai târziu în acest an, deoarece condiţiile pieţei forţei de muncă oferă sprijin pentru consum; dar rezultatele stelare ale anului 2017 sunt greu de atins, deoarece condiţiile economice externe au devenit mai puţin favorabile, impactul măsurilor de stimulare fiscală se estompează, politica monetară devine mai strictă, iar recolta excelentă a agriculturii de anul trecut este puţin probabil să se repete. Creşterea PIB-ului în România în anul 2018 poate atinge nivelul de 4% şi este de aşteptat să încetinească uşor în anul 2019”.

Totodată, „inflaţia îşi poate atinge maximul în jurul nivelului actual şi ar putea să se tempereze la 3,6% la sfârşitul acestui an, deoarece efectul de bază al unor măsuri excepţionale anterioare va dispărea. În 2019, inflaţia se poate stabiliza aproape de pragurile de 3%, uşor peste limita de toleranţă a BNR, deoarece presiunile provenite de pe piaţa strânsă a forţei de muncă rămân puternice, iar la nivel mondial preţurile de consum recuperează. Rata de referinţă este de aşteptat să ajungă la 2,75% la sfârşitul anului 2018 şi poate creşte până la 3,25% în anul 2019”.

Potrivit OTP Asset Management, ţinta deficitului bugetar de 3% din PIB din acest an „pare a fi o provocare, mai ales că statisticile bugetare apărute, bazate pe fluxuri de numerar, au fost dezamăgitoare” la începutul anului 2018. „Credem că deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la aproximativ 3,8% din PIB. Cu toate acestea, Guvernul pare să se angajeze în ţinta de deficit. Prin urmare, în mod similar cu 2017, ar putea fi puse în aplicare măsuri de corecţie pentru a menţine decalajul în apropierea plafonului de 3%”, anticipează specialiştii.

În ceea ce priveşte evoluţiile pieţelor financiare globale, „este tot mai evident că randamentele minime pentru obligaţiuni în EUR, USD sau RON au fost înregistrate deja în anii precedenţi, iar pentru perioada următoarea ne aşteptăm în continuare la creşteri ale dobânzilor”. Şocurile geopolitice din prima parte a anului au generat volatilitate pe pieţele de obligaţiuni, cel mai mult suferind obligaţiunile ţărilor emergente, precum şi obligaţiunile corporative cu grad de risc mai ridicat”.

În România, „măsurile pro-inflaţioniste luate de Guvern au făcut puţin atractive titlurile de stat româneşti denominate în lei, acestea înregistrând corecţii în prima jumătate a anului 2018. Zgomotul politic local, zvonurile legate de îngheţarea contribuţiilor pentru Pilonul II de Pensii în Semestrul 2 şi posibila opţionalitate a acestuia începând cu 2019, instabilitatea legislativă şi creşterea inflaţiei peste aşteptări, toate acestea sunt riscuri suplimentare care au avut un impact negativ asupra randamentelor titlurilor de stat româneşti”, mai arată autorii raportului.

Începând cu luna februarie, „volatilitatea s-a reîntors pe pieţele de acţiuni internaţionale. Astfel, indicii bursieri s-au tranzacţionat cu oscilaţii mari de preţ. O influenţă semnificativă asupra evoluţiei acţiunilor a avut-o schimbarea politicii americane către un protecţionism sporit”.

OPT Asset Management mai arată că, în România, ştirile legate de Pilonul II de Pensii private, la care s-au adăugat evoluţiile pieţelor de frontieră, din care România face parte, au determinat corecţii importante pentru acţiunile tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

„Principala temă investiţională a echipei de investiţii a OTP Asset Management România, în cazul portofoliilor de obligaţiuni, a fost creşterea economică şi revenirea inflaţiei - atât în România, cât şi în SUA - şi o creştere cu paşi mărunţi în zona euro. În condiţiile creşterii economice existente la nivel global, am favorizat riscul de credit în detrimentul riscului de dobândă. Pentru portofoliile de acţiuni, încă din luna ianuarie am decis să investim în companii de tip Value în detrimentul companiilor de tip Growth, aşteptându-ne ca în cazul unor corecţii la nivel global acestea să se comporte mai bine. Investiţiile au fost îndreptate înspre companii de tip Value din SUA, dar şi globale”, mai arată raportul.

La fel ca şi în anii trecuţi, una dintre principalele teme investiţionale identificate pe piaţa locală a fost cea a dividendelor atractive oferite de către companiile româneşti. „Odată cu reapariţia ştirilor legate despre Pilonul II de Pensii am decis reducerea expunerii pe companiile româneşti, preferând să stăm sub-expuşi faţă de benchmark. În aceste condiţii de incertitudine ridicată, expunerea pe companiile româneşti se afla la cel mai redus nivel din ultimii 4 ani”, menţionează specialiştii

„În condiţiile în care rezultatele financiare ale companiilor vin în creştere, iar economia mondială înregistrează performanţe solide, ne aşteptăm să închidem anul cu valori ale principalilor indici bursieri internaţionali peste nivelurile actuale. În ceea ce priveşte portofoliile de obligaţiuni, datorită politicilor monetare divergente ale Băncii Centrale Europene pe de o parte şi Federal Reserve şi BNR pe de altă parte, considerăm că pe tot parcursul anului 2018 vor exista oportunităţi de investiţii în zona swap-urilor EURRON şi EURUSD. De asemenea, credem că în a doua jumătate a anului 2018 vor exista oportunităţi de creştere a expunerii pe titluri de stat româneşti”, mai arată specialiştii. În opinia acestora, războiul comercial şi derapajele populiste sunt principala ameninţare pentru pieţele financiare până la finalul anului 2018.

Prezentă pe piaţa locală din 2008, OTP Asset Management Romȃnia SAI SA se află în topul celor mai importanţi administratori de fonduri de investiţii din România, după activele aflate în administrare. În prezent, compania deserveşte peste 8.200 de investitori, din segmentul de retail şi clienţi persoane juridice, în nouă fonduri deschise de investiţii.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Iar OTP Group oferă servicii universale pentru aproximativ 15 milioane de clienţi în 9 ţări, printr-o reţea de aproximativ 1.400 de unităţi, cu reţea de ATM-uri şi servicii electronice avansate. OTP Bank este cel mai mare furnizor de servicii financiare în Ungaria şi un jucător important pe piaţa financiară din Europa Centrală şi de Est.