Europa vede tensiunile cu SUA ca o frână pentru dezvoltarea economică: Previziunea de creştere economică a devenit mai puţin optimistă

Autor: Răzvan Botea 12.07.2018

Uniunea Europenă a ajustat previziunea de creştere economică pentru 2018 de la 2,3% la 2,1%, pentru zona euro, pe fondul „situaţiei externe nefavorable”, scrie The Wall Street Journal.

Creşterea PIB a zonei euro este de aşteptat să se tempereze şi mai mult în 2019, ajungând la 2%, potrivit aşteptărilor iniţiale ale oficialilor UE.

Această revizuire evidenţiază efectele tensiunilor care au luat naştere după impunerea tarifelor vamale în SUA la importurile din UE. Luând în calcul ameninţările din partea SUA că vor impune taxe vamale şi la importurile europene de maşini, zona euro se confruntă cu provocări care vor tempera creşterea economică de 2,4% de anul trecut.

„Un context extern nefavorabil, cum ar fi intensificarea tensiunilor cu SUA, poate să scadă încrederea şi să încetinească dezvoltarea economică”, spune Valdis Dombrovskis, vice-preşedinte pentru euro în Comisia Europeană.

Creşterea preţului la energie şi instabilitatea politică pun de asemenea presiune pe creşterea economică, în ciuda fundamentelor solide şi a continuării politicii monetare adaptative de care a dat dovadă Banca Centrală Europeană, spune Pierre Moscovici, şeful departamentului economic şi financiar al Comisiei.

Inflaţia, care în zona euro a accelerat la 2% în iunie, este de aşteptat să se menţină sub limita-ţintă de 2%. Uniunea Europeană a revizuit previziunea iniţială de 1,5% pentru inflaţie şi a anunţat că, pentru anul acesta, este de aşteptat să fie de 1,7%, în timp ce creşterea preţurilor va rămâne la 1,7% în 2019.

Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că ar putea creşte până în vara lui 2019, pe fondul tensiunilor comerciale.