Euforia Campionatului Mondial de Fotbal a crescut pofta de bere din Rusia până în Marea Britanie. Pentru ruşi vine marea mahmureală: majorări de taxe, vârsta de pensionare mai mare şi serviciile statului mai scumpe

Autor: Bogdan Cojocaru 13.07.2018

♦ Guvernul rus a decis majorarea TVA de la 18% la 20%  din 1 ianuarie 2019 ♦ Majorarea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru bărbaţi din 2019 până în 2028 şi de la 55 la 63 de ani pentru femei până în 2034 ♦ Eliberarea unui paşaport în Rusia costă 70 de euro. Un permis de şofer costă peste 40 de euro.



Atmosfera de sărbătoare care caracterizează campionatul mondial de fotbal din Rusia le-a adus vânzări în plus, mai ales de bere, retailerilor din mai toate statele care au o pasiune deosebită pentru fotbal. Piaţa rusă nu a făcut excepţie, iar creşterea consumului aduce un plus de energie unei economii dependente de cererea consumatorilor şi de preţurile petrolului.

Însă pentru ruşii de rând euforia din timpul petrecerii fotbalistice se transformă în mahmureală. Taxele crescute, pensiile mai mici şi încercările guvernului de a majora vârsta de pensionare dau dureri de cap. Cetăţenii ruşi plătesc pentru privilegiul de a găzdui Cupa Mondială, cel mai mare eveniment sportiv al lumii, cu tăieri adânci în beneficiile sociale.

În Rusia, „vânzările în zi de meci sunt de patru ori mai mari decât într-o noapte tipică de weekend şi vor­bim aproape numai de bere“, spune pentru Bloomberg Doug Steele, un canadian care deţine un bar în Mos­cova, pe strada Nikolskaia, devenită centrul neoficial al petrecerilor fanilor de fotbal. „Este haos total.“

Traficul clienţilor a crescut cu 45-63% în supermarketurile Perekrestok din oraşele-gazdă în primele două săptămâni ale evenimentului fotbalistic. Au crescut semnificativ vânzările de snackuri, băuturi răcoritoare şi, bineînţeles, de bere, potrivit  X5 Retail Group, cel mai mare retailer din Rusia. Magnit PJSC, al doilea retailer ca mărime, şi Lenta, un alt lanţ de magazine, au raportat rezultate similare. De când a început Cupa Mondială, vânzările la restaurantele Rosinter au înregistrat o creştere medie de 30%. „Vizitatorii străini reprezintă de obicei 10-15% din clienţii restaurantelor noastre din Moscova şi St. Petersburg, însă în timpul zilelor cu meciuri, şi mai ales după meciuri, ponderea este de 90%“, spune Sergey Zaytsev, preşedintele companiei.

Cererea consumatorilor este principalul motor al creşterii economiei ruse, însă ritmul avansului vânzărilor de retail este mai slab decât era înainte de recesiune. Creşterea medie a fost de 2,5% în primele cinci luni ale acestui an şi a accelerat probabil la 2,5% în iunie, în ritm anualizat, potrivit unui sondaj al Bloomberg.

Parcursul remarcabil al echipei naţionale ruse şi publicitatea făcută campionatului mondial fac ca interesul ruşilor pentru fotbal să eclipseze orice în aceste zile, chiar şi îngrijorările legate de o reformă a pensiilor drastică. Aşa spune Levada Center, o organizaţie  independentă de sondaje de opinie din Rusia, scrie Deutsche Welle. Nici înfrângerea echipei naţionale în sferturile de finală de către Croaţia, la lovituri de la 11 metri, nu a îndoit entuziasmul fanilor ruşi. Sunt euforici şi recunoscători echipei, care pare că a dat tot ce-a avut pe teren. Însă Cupa Mondială se termină pe 15 iulie. Fanii străini vor pleca acasă, iar ruşii vor reveni la realitatea economică. Nimeni nu se aşteaptă la o creştere dinamică a economiei ruse în acest an. Ministerul economiei şi-a redus proiecţia de creştere a PIB pentru 2018 de la 2,2% la 1,9%. Iar avansul va încetini şi mai mult în 2019, la 1,4%, potrivit estimărilor oficiale. Unul dintre motivele evidente ale tendinţei negative este decizia guvernului de a majora TVA de la 18% la 20%  din 1 ianuarie 2019. Parlamentul a adoptat propunerea. Ministerul Economiei este conştient că majorarea taxelor va  reprezenta o frână pentru creşterea economică şi va accelera inflaţia. Situaţia este înrăutăţită de stagnarea salariilor din ultimii patru ani. Însă creşterea TVA va aduce echivalentul a aproape 8,4 miliarde de euro la buget anul viitor.

Suma este comparabilă cu cheltuielile pentru găzduirea Cupei Mondiale. Campionatul a costat Rusia 9,2 miliarde de euro, spune statistica oficială.

Reforma nu se termină la taxe. În timp ce fanii erau vrăjiţi de jocul echipei naţionale, guvernul lor a anunţat încă o povară pentru cetăţenii ruşi: majorarea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru bărbaţi din 2019 până în 2028 şi de la 55 la 63 de ani pentru femei până în 2034. Un susţinător al planului, Alexei Kudin, şeful Camerei de Conturi, estimează că majorarea vârstei de pensionare va creşte veniturile statului cu până la 100 de miliarde de ruble (1,4 miliarde euro) pe an între 2019 şi 2024. Ministrul muncii Maxim Topilin a promis că o parte din aceşti bani va fi folosită pentru creşterea pensiilor.

Planurile de reformă nu au fost întâmpinate cu entuziasm de ruşi, iar consecinţa este că popularitatrea preşedintelui Vladimir Putin a scăzut considerabil. De aceea, spun unii observatori, probabilitatea ca reforma să fie înmuiată este mare.

Ruşii plătesc deja mai mult pentru alte servicii, inclusiv pentru  documentele emise de guvern. Înainte de scumpire, eliberarea unui paşaport costa circa 50 de euro. Acum costă 70 de euro. Un permis de şofer costă peste 40 de euro, faţă de mai puţin de 30 de euro anterior. În plus, vor creşte în medie cu 4% preţurile cerute de fostele companii de stat.

La capătul celălalt al Europei, în Marea Britanie, în iunie cumpărătorii au cheltuit mai mult pe televizoare cu ecran mare, pe fripturi şi bere, ingredientele unei vizionări de meci perfecte. Însă creşterea  generală a vânzărilor a încetinit, notează Reuters. Consumatorii britanici sunt prudenţi în faţa Brexitului. Cheltuielile pentru consum reprezintă circa 80% din economia Marii Britanii, a doua ca mărime din UE. În funcţie de pofta consumatorilor de a cheltui, banca centrală a Marii Britanii îşi ghidează politica monetară.