Cât rezistă un angajat la McDonald’s România înainte de a pleca

Ziarul Financiar 14.07.2018

Fluctuaţia de personal este una dintre problemele principale cu care se confruntă lanţul de restaurante McDonald’s România, o parte considerabilă din angajaţi alegând să plece să muncească în străinătate.

„Media de timp în rândul celor care pleacă din com­panie este cuprinsă între două ore şi 90 de zile. În primele trei luni, pleacă foarte mulţi dintre cei care vin să se an­gaje­ze“, a spus Daniel Boaje, CEO al lanţului de res­tau­rante McDonald’s România. El a fost invitat ca speaker în ca­drul conferinţei ZF „Cei mai mari jucători din economie“, care a avut loc săptămâna trecută.

McDonald’s este liderul pieţei locale de restaurante, având 4.500 de salariaţi în 2017, po­tri­vit datelor publicate pe site-ul Mi­nis­terului de Finanţe, şi afaceri de 687 de milioane de lei.

La McDonald’s, salariul de in­tra­re este de 3.250 de lei brut (1.913 lei net), cu 70% peste sala­riul minim pe economie. În Germa­nia, de exem­plu, salariul de intrare în McDonald’s este minimul pe econo­mie, după cum a spus Daniel Boaje.

În contextul crizei de personal, atât McDonald’s, cât şi alte companii din sec­toa­re diferite au decis să plătească sala­riul de intrare peste minimul pe economie.

În cazul lanţurilor de restaurante, până acum câţiva ani, angajaţii din bucătărie sau sală (chelneri sau ospătari) erau plătiţi cu salariul minim pe economie.

McDonald’s România a încheiat luna iunie cu 5.000 de angajaţi în cele 72 de restaurante din 21 de oraşe în care este prezentă reţeaua în România.