Gaura neagră din sănătate. Unde se duc cele 7 miliarde de euro pe an, bugetul CNAS? Plafoanele pentru analize medicale, doar un „agăţător“ de pacienţi. Odată epuizate, pacientul plăteşte un tarif chiar şi de trei ori mai mare decât tariful oferit de CNAS

Autor: Mirabela Tiron 16.07.2018

♦ Laboratoarele private încasează între 40 şi 64 de lei pentru un exudat faringian. Tariful primit de la CNAS pentru această analiză este de 15 lei (pe bilet de trimitere).



Toţi marii operatori de laboratoare medicale de pe piaţa locală au contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru analize medicale, însă plafoanele pentru aceste analize se termină, la toţi, în pri­mele zile ale lunii. Cum apar şi cum dispar plafoanele, iată o informaţie la care niciun pacient nu are acces. Azi laboratorul afişează anunţuri cu „avem plafon CASMB“, mâine nu-l mai are, iar pacientul nu poate verifica aceste in­formaţii.

„În România, sistemul de sănătate este centrat pe furnizor şi nu pe pacient“, spune Laszlo Lorenzovici, consultant în management sanitar. Pacienţii cu bilet de trimitere sunt atraşi în laboratoarele private de „plafoanele de la Casă“, de posibilitatea de a face gratuit analizele în baza biletului, dar pentru că plafoanele se epuizează sau sunt programaţi prea târziu mulţi pacienţi ajung să plătească analizele.

 

Câştiguri mai mari din „buzunarul pacienţilor“

Cea mai uzuală analiză, hemoleuco­grama, este decontată cu 14 lei de Casă, în timp ce laboratoarele private solicită între 19 şi 35 de lei pacienţilor care îşi fac analiza fără bilet de trimitere.