Care sunt sectoarele care dau cele mai multe credite neperformante

Autor: Claudia Medrega 17.07.2018

Companiile din construcţii şi imobiliare au în continuare cel mai mare risc de credit, cu toate că au înre­gis­trat cea mai importantă diminuare a ratei creditelor neperformante (NPL - non-performing loans). La polul opus, sectorul comerţ înregistrează cea mai scăzută rată de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

La nivel sectorial, riscul de credit s-a ameliorat în toate domeniile de activitate în primul trimestru (T1) din acest an faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Rata creditelor neperformante în cazul sectoarelor imo­bi­liar şi construcţii a coborât la sfârşitul primului tri­mes­tru din 2018 la 16,3%, de la 28,6% în T1/2017. Şi pro­ba­bilitatea de nerambursare în cazul companiilor care acti­vează în sec­toa­rele imobiliar&construcţii s-a diminuat de la 5% la 4%.

„Analiza structurală a probabilităţii de rambursare ara­tă că firmele din sectoarele imobiliar şi construcţii con­tinuă să fie printre cele mai riscante. Cu toate acestea, pro­ba­bilitatea de nerambursare în cazul acestora s-a dimi­nuat la 4% (estimată pentru intervalul martie 2018 - mar­tie 2019), de la 5%“, susţine banca centrală în cel mai recent Raport asupra Stabilităţii Financiare.

A doua cea mai mare rată de neperformanţă, de 12,7%, se înregistra în T1 în sectorul agricol. Pentru firmele din comerţ, rata de neperformanţă a scăzut de la 15,7% în T1/2017 până la 9,7% în T1/2018.

Rata creditelor neperformante în sistemul bancar românesc a ajuns în T1/2018 la 6,16%, după ce la finele anului 2017 a fost de 6,4%.r neperformante (NPL - non-performing loans). La polul opus, sectorul comerţ înregistrează cea mai scăzută rată de neperformanţă, potrivit datelor Băncii Naţionale.

La nivel sectorial, riscul de credit s-a ameliorat în toate domeniile de activitate în primul trimestru (T1) din acest an faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.