Parisul câştigă teren în faţa Frankfurtului în lupta pentru supremaţie financiară post-Brexit în UE. Londra va rămâne însă plămânul financiar al Europei

Autor: Catalina Apostoiu 18.07.2018

Eforturile oraşului german Frankfurt de a atrage bancheri care fug din calea Brexitului sunt ameninţate, scrie Bloomberg.

Deşi Parisul pare să câştige teren în cursa pentru joburi, mai multe companii au ales să-şi mute staff-ul într-un număr de zone din interiorul Uniunii Eu­ropene mai degrabă decât să constru­iască un singur hub. Din acest motiv, Frankfurtul ar putea avea de pierdut, avertizează un grup de lobby pentru oraş.

„Un semnal clar de avertizare este că majoritatea băncilor îşi distribuie joburile la nivelul întregii Europe pentru a-şi menţine deschise toate opţiunile de mutare“, spune Hubertus Vaeth, managing director al Frankfurt Main Finance.

„Din perspectivă germană, există riscul pierderii avantajelor considerate drept sigure.“

În noiembrie, Parisul a fost ales să găzduiască Autoritatea Bancară Euro­peană, „bătând“ oraşe ca Frankfurt şi Dublin. În urma deciziei, Frankfurtul va pierde fără îndoială o mulţime de joburi, dar Vaeth se aşteaptă totuşi ca până la 10.000 de poziţii să fie create în decurs de cinci ani în Frankfurt ca rezultat al Brexitului.

Parisul are speranţe mari legate de Brexit. Aproximativ 10.000 de joburi ar putea fi mutate în capitala franceză ca rezultat direct al Brexitului, potrivit Paris Europlace, un grup de lobby pentru Paris. Alte până la 30.000 de poziţii indirecte ar putea fi de asemenea create, a declarat Gerard Mestrallet, preşedinte al grupului.

Aproape 3.000 de transferuri de finanţişti sunt aşteptate într-un prim val în capitala franceză, potrivit Les Echos. După câştigarea atenţiei marilor bănci anglo-saxone, Parisul vrea de asemenea să convingă şi giganţii asiatici.

La nouă luni de la declanşarea Brexitului, Parisul este astfel pe cale să atingă jumătatea obiectivului său privind crearea de 10.000 de noi locuri de muncă şi a depăşit Frankfurtul la capitolul intenţii de transfer. Franţa îşi va relaxa reglementările financiare la nivelul minim din UE şi va introduce noi stimulente fiscale pentru a spori atractivitatea Parisului ca centru financiar, a anunţat recent premierul francez Edouard Philippe, potrivit Reuters.

Philippe a declarat că majoritatea schimbărilor vor fi realizate până la sfârşitul acestui an. Acestea se vor adăuga măsurilor deja luate de preşedintele Emmanuel Macron, cum ar fi intenţia de reducere treptată a taxei corporate la 25% şi eliminarea unei taxe pe activele financiare.

Şi totuşi, transferurile de bancheri de la Londra anunţate în urma referendumului din 23 iunie 2016 întârzie să se materializeze, potrivit La Tribune. HSBC, de exemplu, care promisese 1.000 de relocalizări, n-a creat decât câteva poziţii.

Iar, chiar dacă în această bătălie a oraşelor europene pentru poziţiile din Londra, City-ul londonez va pierde câteva mii de locuri de muncă, acesta va rămâne „plămânul financiar“ al Europei, scrie Les Echos.