În timp ce Trump admite că este posibil ca Rusia să se fi implicat în alegerile prezidenţiale din 2016, britanicii susţin că o parte dintre datele celor 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost accesate din Rusia

Autor: Răzvan Botea 22.07.2018

Datele obţinute de Cambridge Analytica  de la 87 de milioane de utilizatori Facebook şi folosite în scopuri electorale în campania electorală din 2016 pentru preşedinţia SUA au fost accesate din Rusia, a spus un membru al parlamentului britanic către CNN, scrie site-ul agenţiei.

O investigaţie britanică ar fi găsit dovezi care indică faptul că datele colectate de profesorul Aleksand Kogan în numele Cambridge Analytica au fost accesate din Rusia, dar şi din alte ţări. Descoperirea a fost făcută de autoritatea britanică pentru protecţia datelor, spune Damian Collins, membru al parlamentului britanic.

„Cred că ce vrem să ştim acum este cine sunt acele persoane şi la ce nivel au avut acces şi dacă au capacitatea de a obţine datele şi de a le folosi în orice scop vor”, spune Collins.

Kogan, profesor de psihologie de la Universitatea Cambridge, a început să lucreze cu Cambridge Analytica în 2014, construind o aplicaţie în cadrul Facebook care adună date de la utilizatori.

Dezvăluirile de la începutul acestui an au aruncat Cambridge Analytica şi Facebook într-o criză care a culminat cu închiderea firmei Cambridge Analytica.