Uniunea Europeană nu mai stă la discuţii? Structura se pregăteşte să le răspundă americanilor cu tarife adiţionale, în caz că negocierea cu Trump eşuează

Autor: Alex Ciutacu 19.07.2018

Uniunea Europeană pregăteşte o listă de mărfuri americane cărora să le aplice tarife supliomentare, potrivit unei surse citate de Bloomberg, în cazul în care misiunea de a negocia la Washington cu preşedintele Trump va eşua, iar acesta va creşte tarifele pe maşinile produse în UE.

Comisia Europeană i-a informat pe ambasadorii UE miercuri cu privire la relaţiile comerciale cu Statele Unite şi a anunţat că lucrează la o listă de măsuri de „rebalansare”, care vor intra în vigoare cu efect imediat în cazul în care SUA impune tarife pe autovehiculele europene.  

Când preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker se va întâlni cu Trump în data de 25 iulie, acesta va pune pe masă două propuneri de negocieri în încercarea de a opri tensiunile comerciale: oferta de a discuta reducerea tarifelor impuse pe maşini şi pe componente de maşini în cadrul unui acord plurilateral şi posibiltatea de a încheia un acord limitat de comerţ liber.

Statele Unite analizează impactul importurilor auto asupra siguranţei naţionale, iar dacă această analiză concluzionează un pericol iminent, se vor aplica tarife de 20% pe importurile auto.

Washingtonul a lovit deja Uniunea Euorpeană cu tarife adiţionale pe oţel şi aluminiu folosind acelaşi argument – al securităţii naţionale – ceea ce i-a determinat pe europeni să impună tarife pe mărfuri americane în valoare de 2,8 miliarde de euro.