Ani grei de închisoare pentru manipularea dobânzilor: Doi foşti traderi de la Deutsche Bank şi Barclays au fost condamnaţi

Autor: Alex Ciutacu 19.07.2018

Christian Bittar, 46 ani, fost trader pentru Deutsche Bank şi Philippe Moryoussef, 50 ani, fost trader pentru Barclays, au fost condamnaţi la 5 ani, respectiv 8 ani de închisoare de un tribunal londonez pentru manipularea dobânzilor de referinţă Euribor, în încercarea de a se îmbogăţi, potrivit Bloomberg.

Bittar şi Moryoussef au fost prieteni şi au locuit împreună, obţinând milioane de lire sterline din tranzacţionarea cu derivate, însă cei doi s-au despărţit în luna aprilie înainte de începerea procesului. Bittar a rămas în Londra şi a pledat vinovat pentru conspiraţie la manipularea dobânzilor de bază, în timp ce Moryoussf a fugit în Franţa încercând să evite sistemul judiciar şi a fost condamnat în lipsă.

„Tranzacţionarea cu derivate este considerată adesea o formă de pariuri”, spune judecătorul Michael Gledhill. „Voi aţi dus analogia mai departe pentru că deţineaţi zarurile”.

Pe lângă sentinţă, Bittar, care a câştigat în 2007 un bonus de 117 milioane de dolari în urma manipulării dobânzilor, este obligat să plătească 4,4 milioane de dolari costuri de judecată şi penalizări.

Astfel, procesul Euribor, investigat de Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie timp de 7 ani,  se apropie de sfârşit. Deutsche Bank şi Barclays sunt printre insituţiile financiare care au plătit amenzi de peste 9 miliarde de dolari în Marea Britanie şi Statele Unite pentru astfel de abateri.

Euriborul este rata de împrumut interbancar în euro, un indice compus în funcţie de zeci de creditori, care măsoară costul de împrumut dintre aceştia. Valoarea publicată a indicelui este media dintre aceşti creditori, după ce se elimină primii şi ultimii 15%. Judecătorul a criticat modul în care Euribor era organizat. Lipsa clară de instrucţiuni cu privire la modul în care este stabilită dobândă a fost „în cel mai bun caz prostească şi în cel mai rău caz, neglijentă”, spune judecătorul.