Cehia şi Polonia au prins glas şi se ceartă din cauza calităţii exporturilor poloneze

Autor: Catalina Apostoiu 20.07.2018

Polonia s-ar putea confrunta cu o limitare a exporturilor de produse agricole şi alimentare către Cehia în condiţiile în care această ţară inten­ţionează să instituie un embargo asupra importurilor de la producătorii care au încălcat în mod repetat standardele din Cehia, a avertizat re­cent ministrul ceh al agriculturii Miroslav Toman, potrivit Warsaw Voice.

Aceasta nu este prima dată când Cehia emite un astfel de avertisment, iar Cehia nu este singura ţară care recurge la astfel de măsuri pro­tecţioniste în faţa exporturilor în creştere de produse poloneze.

În 2013, Miroslav Toman ameninţa să ceară UE să instituie un embargo parţial asupra produselor alimentare importate din Polonia în ţara sa.

Cehia a ameninţat pentru prima dată să ceară intervenţia UE privind produsele poloneze în aprilie 2012, după ce a fost descoperită sare industrială în şunca poloneză, potrivit thenews.pl.

În ultimii ani, protecţionismul este în creştere constantă pe piaţa UE a pro­duselor alimentare. În cazul Poloniei, un exportator major de astfel de produse, fenomenul este unul îngrijorător, po­trivit financialobserver.eu.

Polonia era în 2017 al 8-lea mare exportator de produse agroalimentare din UE, comparativ cu poziţia a 11-a deţinută în 2004.

Potrivit datelor Biroului Central de Statistică al Poloniei, în 2016 valoarea exporturilor poloneze de produse alimentare se situa la 24,2 miliarde de euro şi depăşea valoarea importurilor cu 7,1 miliarde de euro.

Cota deţinută de astfel de produse în structura exportu­rilor poloneze a urmat o tendinţă ascendentă ani la rând, ceea ce indică avantajele competitive ale Poloniei în producţia de alimente.

Din 2010, valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale Poloniei a crescut constant, în 2017 aceasta atin­gând 27,3 miliarde de euro, cu 12,3% mai mult decât în 2017, potrivit foodfrompoland.pl.

Principalele pieţe unde sunt comercializate produsele poloneze sunt ţările UE, 81% din valoarea exportu­rilor, dintre acestea Germania fiind cel mai mare beneficiar.

Competitivitatea ridicată a indus­triei poloneze este reflectată şi de nume­roasele sale succese internaţio­nale.

Ade­rarea la UE a reprezentat unul dintre factorii cheie din spatele succe­sului exporturilor poloneze de astfel de produse.

Cota în creştere a produselor ali­mentare poloneze pe piaţa UE se lo­veşte de o opoziţie din ce în ce mai in­tensă din partea ţărilor unde pro­ducă­torii locali nu pot concura cu succes. Multe ţări consideră agricultura şi in­dustria alimentară drept strategice şi din acest motiv problema a căpătat şi o dimensiune politică, scrie financialobserver.eu.

Drept urmare, exportatorii polonezi se lovesc din ce în ce mai des de bariere protecţioniste pe piaţa UE. Unele măsuri protecţioniste sunt îndreptate împotriva alimentelor poloneze, altele privesc alimentele importate în general.

Primul grup de măsuri sunt menite să discrediteze produsele alimentare poloneze punând la îndoială calitatea şi siguranţa acestora fără baze reale. Astfel de măsuri includ campaniile negative din Cehia.

Un sondaj realizat de PwC indică Cehia drept prima dintre ţările care aplică cele mai severe măsuri protecţioniste. Alte ţări indicate în sondaj sunt Germania, Spania, Marea Britanie şi Slovacia.