Oferta de vânzare de acţiuni ALRO la bursă a eşuat. Ruşii nu s-au înţeles asupra preţului cu investitorii şi brokerii operaţiunii

Autor: Liviu Popescu 20.07.2018

Producătorul de aluminiu ALRO Slatina a anunţat vineri seară la bursă că nu au fost închise cu succes condiţiile de vânzare a 54% din capitalul social întrucât acţionarii vânzători, intermediarii şi compania nu au ajuns la un preţ final cu privire la ofertă.

„ALRO împreună cu acţionarii săi, Vimetco N.V. şi Conef S.A. anunţă că nu s-a convenit asupra unui Acord de Preţ între Companie, Acţionari şi Coordonatori în legătură cu oferta publică secundară de acţiuni lansată de Acţionari pentru un pachet de până la 383.791.140 de acţiuni emise de Companie şi, prin urmare, nu au fost îndeplinite condiţiile pentru încheierea cu succes a Ofertei”, se arată la bursă.

Pentru tranşa de retail, interesul a fost scăzut, deşi ALRO a decis să modifice prospectul de vânzare de acţiuni prin reducerea preţului de la 6,18 lei per acţiune, la 3,5-4 lei, aplicarea discountului de 7%, şi prelungirea ofertei cu trei zile, adică până pe 19 iulie.

Însă se pare că nici noii parametri nu au reuşit să atragă un interes mare din partea investitorilor de retail întrucât gradul de subscriere a fost de circa 16% la finalul ofertei  în ordine de 38 de milioane de lei.

Datele pentru investitorii instituţionali încă nu au fost făcute publice, şi probabil nici nu vor fi întrucât oferta a fost închisă fără succes. 

85% din oferta de acţiuni se adresa investitorilor instituţionali, dar rezultatul final arată că nu s-a găsit preţul care să satisfacă oferta cu cererea. 

„Obiectivul principal al Companiei şi al Acţionarilor a fost în permanenţă crearea de valoare pentru acţionari prin creşterea procentului de acţiuni tranzacţionate liber, pentru o mai bună reflectare a valorii reale a Companiei, în preţul acţiunilor ALRO. ALRO şi acţionarii îşi menţin angajamentul în acest sens. Din păcate, ca urmare a condiţiilor nefavorabile de piaţă, Compania şi Acţionarii nu consideră că Oferta a reprezentat, în final, o oportunitate pentru acest lucru”, se arată în anunţul companiei.

După o lungă perioadă în care ofertele de vânzare de acţiuni la bursă au avut succes - Medlife, Digi sau Sphera (Pizza Hut şi KFC) - acesta este primul eşec major. 

Coordonatorii/brokerii ofertei de vânzare de acţiuni au fost Deutsche Bank, UBS - banca elveţiană, BCR, Banca IMI (Banca de investiţii a grupului italian Intesa), BRD, BT Capital Partners şi Raiffeisen CENTROBANK. 

ALRO Slatina are o capitalizare bursieră de 2,5 miliarde de lei, iar în perioada 2-19 iulie, doi acţionari vânzători – ruşii de la Vimetko şi compania Conef – au scos la vânzare 54% din capitalul social al companiei, adică 384 de milioane de acţiuni. Tranşei de retail i-a fostă destinată 15% din ofertă iar tranşei investitorilor instituţionali restul de 85%.

De la începutul anului, acţiunile ALRO Slatina au urcat cu 7%, fără a lua în calcul şi dividendele acordate de companie.