Apple şochează pieţele cu o decizie de business care înfurie clienţii

Ziarul Financiar 21.07.2018

O companie de telecomunicaţii din China va stoca începând de astăzi datele din iCloud ale utilizatorilor Apple din ţară, potrivit Mashable.

În luna februarie, Apple a declanşat furia clienţilor când a anunţat că va muta conturile de iCloud ale utilizatorilor chinezi – şi codurile lor de criptare – pe serverele unei companii din China, Guizhou-Cloud Big Data.

Susţinătorii drepturilor omului au avertizat că această decizie este una periculoasă, în special pentru dizidenţii chinezi. Ca răspuns, Apple a susţinut că e singura modalitate prin care mai poate rămâne activă pe piaţa din China cu serviciile de iCloud.

Astăzi, China Telecom, o companie deţinută de stat, preia datele iCloud de pe serverele Guizhou-Cloud Big Data. Practic, statul chinez are acces la toate datele pe care utilizatorii Apple le stochează în cloud, precum poze, notiţe, e-mailuri şi mesaje text.

Presa de stat din China glorifică această mişcare drept un câştig pentru consumatori, însă cetăţenii Chinei au condamnat masiv decizia.