Cum s-a ajuns la explozia preţurilor la imobiliare din Bucureşti? Proiectele noi de birouri ridică preţul apartamentelor din jur cu 15%

Autor: Bogdan Alecu 22.07.2018

♦ Raluca Buciuc, director Colliers: Fiecare zonă de birouri nou dezvoltată a adus pe lângă sine cel puţin un proiect de clădiri rezidenţiale, cu cel puţin 200 de apartamente.



Preţurile apartamentelor situate în apropierea spaţiilor de birouri şi chiriile aferente sunt mai mari cu câteva procente decât în alte zone, întrucât cele două ca­te­gorii - clă­dirile de bi­rouri şi clă­dirile rezi­denţiale - sunt strâns in­ter­conec­tate, sunt de păre­re consul­tan­ţii imobiliari.

„Preţurile pentru apar­­ta­­mente au crescut în Bucureşti cu aproximativ 10 - 15% per total, iar în zonele care s-au dezvoltat ca huburi de birouri creş­terea a fost de 15%, dar au mai apărut şi proiecte rezidenţiale noi pe piaţă. Astfel, pe lângă creşterea de 15% (cu 5% mai ridicată decât în alte zone), au mai fost absorbite pe piaţă noi proiecte rezidenţiale în ultimii 2-3 ani ca rezultat al apetitului crescut al angajaţilor din clădirile de birouri nou dezvoltate. Fiecare zonă de birouri nou dezvoltată a adus pe lângă sine cel puţin un proiect de clădiri reziden­ţiale, cu cel puţin 200 de unităţi/proiect“, a spus Raluca Buciuc, di­rector valuation services and hospitality advisory ser­vices în cadrul Col­liers Interna­tional România.

Dincolo de locuin­ţe, cei care lucrează în clădirile de birouri au nevoie de o plajă largă de serivcii în proximi­ta­tea locului de muncă, motiv pentru care cu cât sunt mai mulţi oameni într-o zonă, cu atât sunt şanse mai mari ca noi businessuri să se dezvolte.