Guvernul polonez răscumpără legendarul şantier naval Gdansk de la proprietar, un politician miliardar ucrainean

Autor: Catalina Apostoiu 23.07.2018

O agenţie guvernamentală polone­ză a încheiat un acord de răscumpărare a legendarului şantier naval Gdansk din nordul Poloniei de la proprietarul ucrai­nean al acestuia, relatează thenews.pl.

Acordul, semnat în Varşovia între agen­ţia poloneză ARP şi Gdansk Shipyard Group, un business controlat de investi­to­rul ucrai­nean Serghei Taruta, priveşte nu nu­mai recâştigarea con­tro­lului asu­pra şan­tierului de către guver­nul polonez, ci şi asi­gu­rarea dezvoltării acestuia.

Planurile includ re­teh­nologizarea şi in­ves­ti­ţii în noi sisteme de producţie şi cali­tate, a anunţat Andrzej Kensbok, CEO adjunct al agenţiei guver­na­mentale poloneze.

Kensbok nu a făcut publică suma pe care agenţia a plătit-o pentru şantier.

Gdansk este locul de pornire a mişcării de solidaritate sindicală Soli­da­ri­tatea, condusă de Lech Walesa, care a înlăturat regimul comunist în 1989. Unii istorici consideră că aceasta a fost scânteia care a aprins focul revoluţiilor anticomuniste din 1989.

În 2013, Serghei Taruta, care deţine compania ISD, ce a achiziţionat o participaţie de 75% în cadrul şantie­rului, a făcut apel la trezoreria de stat din Polonia să ajute la salvarea firmei aflate pe pierderi, care ar fi pierdut 373 milioane de zloţi în ultimele 18 luni.

Potrivit lui Taruta, şantierul Gdansk avea nevoie urgentă de apro­ximativ 180 milioane de zloţi (4,5 mi­lioane de euro) pentru a rămâne pe linia de plutire.

„Şantierul Gdansk este într-o situaţie foarte dificilă“, declarant atunci magnatul ucrainean, adăugând că poate oferi 80 milioane de zloţi dacă guvernul poate găsi alte 100 de milioane.

Guvernul polonez a refuzat afacerea, acuzându-l pe Taruta că transferă fonduri din Gdansk către Ucraina.

În perioada de glorie, în anii í70 şi í80, şantierul Gdansk se întindea pe insulele şi canalele din centrul istoric al oraşului Gdansk şi avea 20.000 de salariaţi.

În 2013, numărul salariaţilor şantierului scăzuse la 1.800, iar în prezent acolo mai lucrează 860 de persoane.

Taruta, un industrialist miliardar semănând izbitor la chip cu Woody Allen, a fost unul dintre oligarhii ucraineni aduşi la conducerea provinciilor rebele pro-ruse din Ucraina la cererea noului guvern din Kiev, potrivit The Guardian. Taruta a fost desemnat guvernator al Doneţk. În prezent este membru al parlamentului ucrainean. Acesta a făcut avere în anii í90 din oţel.