ZF Live. Robert Şova, preşedintele CECCAR: Sistemul fiscal din România este considerat atractiv şi prietenos de către investitorii străini

Autor: Alexandra Cepăreanu 24.07.2018

Investitorii străini care au experimentat mai multe pieţe sunt de părere că România are un sistem fiscal foarte prietenos şi atractiv, a spus Robert Şova, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR).



„Faptul că avem noi alte pro­ble­me, care ar trebui îmbu­nă­tăţite, legate de maniera de aplicare şi de control, este alt­ceva. Dar din punctul de ve­dere al sistemului fiscal, acesta este atrac­tiv pentru investitori“, a spus Robert Şova, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Astfel, investitorii străini sunt atraşi de impozitul pe profit de 16%, de nivelul contribuţiilor sociale aferente salariilor care sunt mai scăzute decât în alte ţări euro­pene, dar şi de plafonul de încadrare la impozitul pe venitul microîntre­prin­de­rilor (microîntre­prinderile cu venituri de până la 1 mil. euro pot opta pentru plata im­pozitului pe profit, în loc de impo­zitul la cifra de afaceri). De asemenea, şi TVA-ul este un element care atrage investiţii străine în România, el fiind de 19%, în timp ce în celelalte ţări europene cel mai mic TVA este de 20%, potrivit un raport al Comisiei Europene.