Acţiunile Sphera Group (Pizza Hut, KFC), la minimul istoric după o scădere de 4% într-o singură şedinţă

Autor: Liviu Popescu 24.07.2018

Acţiunile Sphera Group (SFG), companie care admi­nis­trea­­ză restaurantele KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au scăzut luni cu aproape 4% la 25 de lei pe unitate, pe un rulaj de tran­zac­­ţionare de circa 476.000 de lei, cel mai ridicat de la începutul lunii iunie încoace. 

Cotaţia SFG a ajuns astfel la mi­nimul istoric, iar de la în­ce­putul anului 2018 are minus 40%, prin­tre cele mai abrupte scă­­deri de pe segmentul principal al bur­sei româneşti, dina­mi­că surprinzătoare în contextul în care emi­tentul este repre­zen­tativ pentru creşterea consumului din Ro­mânia, responsabil în bună măsură de avansul produsului intern brut cu 7% în 2017.

„Investitorii au avut aşteptări mai optimiste privind profi­ta­bilitatea şi creşterea profitului Sphera la momentul IPO-ului (ofer­ta publică de listare - n.red.). După IPO, ca ur­ma­re a unor schimbări din piaţă, o creştere foarte pu­ter­nică a costu­ri­lor cu materia primă, dar şi presiunea pe pia­ţa muncii care a de­ter­minat o creştere a salariilor, a făcut ca aş­tep­tările in­ves­titorilor să se modereze“, spune Alexandru Combei, director de investiţii al BRD AM, administrator a circa 2,9 mld. lei.

Spre comparaţie indicele principal BET a avansat cu 2,5% de la începutul anului încoace, în timp ce indicele BET-TR, care urmăreşte şi dividendele plătite de companiile din prima ligă bursieră, are plus 11%.