Două ministere, BNR, ASF şi Asociaţia Băncilor vor să dezvolte împreună programe de educaţie financiară în şcoli, inclusiv prin introducerea unui curs opţional

Autor: Roxana Rosu 24.07.2018

Ministerul Educaţiei Naţionale, Banca Naţională a României, Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia Română a Băncilor au încheiat un acord de colaborare pentru a derula activităţi comune în domeniul educaţiei financiare şi pentru a elabora împreună Strategia Naţională de Educaţie Financiară (SNEF).

Activităţile vizează transmiterea de informaţii la nivelul învăţământului primar, gimnazial, liceal, universitar şi al persoanelor adulte.

În primul rând în calitate de cadru universitar, dar şi ca preşedinte al ASF, apreciez în mod deosebit încheierea acestui acord. Este un început bun, care oferă o perspectivă încurajatoare în ceea ce priveşte elaborarea unor acţiuni integrate în domeniul educaţiei financiare. Strategia Naţională de Educaţie Financiară reprezintă un proiect mai mult decât necesar şi ne vom implica total în realizarea lui. De altfel, toate proiectele prevăzute în acest acord sunt foarte ambiţioase şi sunt convins că împreună cu partenerii noştri le vom duce la bun sfârşit.”,a  declarat Presedintelui ASF, Leonardo Badea,.

În prima fază, va fi elaborată „Cartea albă”, o listă a actorilor angrenaţi în activităţi sau proiecte din domeniul educaţiei financiare, precum şi un studiu naţional referitor la nivelul actual al cunoştinţelor din domeniul educaţiei financiare.

La nivelul învăţământului primar, Acordul recomandă includerea disciplinei opţionale „Educaţie financiară”.

În clasele de gimnaziu şi liceu, semnatarii Acordului de colaborare ȋşi propun să asigure suportul în formarea cadrelor didactice care vor preda disciplina „Educaţie economico-financiară” pentru clasa a VIII-a, respectiv să susţină prezentări ȋn faţa elevilor, pe teme specifice educaţiei financiare.

La nivel universitar, în cadrul universităţilor partenere, vor fi susţinute prezentări în cadrul unor programe pe teme specifice educaţiei financiare şi vor fi realizate proiecte pentru profesorii universitari.

Pentru adulţi vor fi realizate campanii de informare, dedicate diverselor grupuri ţintă. Partenerii vor realiza o platformă online comună care va conţine materiale şi informaţii privind evenimentele organizate şi vor distribui, ȋn mod gratuit, materiale informative precum DVD-uri, cărţi, pliante, broşuri etc.

Pentru a asigura coordonarea procesului de educaţie financiară a grupurilor ţintă se va constitui Comitetul pentru educaţie financiară, care va fi compus din reprezentanţi ai instituţiilor partenere. Durata Acordului este de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire.