Companiile consideră că grevele controlorilor de trafic aerian din Franţa încalcă legislaţia UE

Autori: Bianca Pavaluca , Mediafax 24.07.2018

Patru companii aeriene europene consideră că Franţa încalcă legislaţia Uniunii Europene, deoarece grevele controlorilor de trafic aerian francezi restricţionează libertatea de circulaţie, relatează BBC.

Companiile Ryanair, Easyjet, Wizz Air şi International Airlines Group (compania care deţine British Airways şi Iberia) îşi vor înregistra plângerea la Comisia Europeană.

Controlorii de trafic aerian din Franţa au organizat anul acesta mai multe greve, împotriva reformelor economice ale Guvernului.

„Dreptul de a protesta trebuie pus în balanţă cu dreptul la liberă circulaţie”, a declarat Willie Walsh, directorul executiv al IAG.

„Pasagerii rutelor care trec prin spaţiul aerian francez, în special deasupra Marsiliei şi Mării Mediterane, sunt de asemenea victimele grevelor”, a adăugat acesta.

Nemulţumirea companiilor aeriene constă în faptul că pe timpul grevelor, spaţiul aerian francez este închis pentru aeronave, ceea ce înseamnă că pasagerilor care zboară pe rute între statele membre UE li se refuză dreptul la liberă circulaţie.

De asemenea, companiile sunt nemulţumite de faptul că grevele franceze au cauzat creşterea costurilor pentru combustibil, deoarece trebuie să parcurgă distanţe mai mari pentru a ocoli spaţiul aerian francez.