Aşteptarea a luat sfârşit: Comisia Europeană şi-a dat acordul preliminar pentru fuziunea Chimcomplex - Oltchim

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 26.07.2018

Directoratul General pentru Concurenţă din cadrul Comisiei Europene a emis recent Scrisoarea de Confort privind procedura de vânzare a activelor Oltchim SA de către Chimcomplex Borzeşti, informează un comunicat.

Documentul, aşteptat de 6 luni, confirmă că termenii şi condiţiile care stau la baza actualului proces de vânzare nu indică o posibilă continuitate economică între Oltchim SA şi cumpărătorii activelor, Chimcomplex Borzeşti, trimiţând astfel un semnal de aprobare a tranzacţiei în mediului financiar european, arată comunicatul.

În ultimele două luni s-au finalizat auditurile şi rapoartele de Due Diligence făcute de PricewaterhouseCoopers şi Jacobson Londra şi au fost oferite potenţialilor finanţatori, care în următoarele săptămâni vor face ofertele angajante.

“Încheierea cu succes a acestei tranzacţii este de importanţă capitală pentru relansarea industriei chimice din România, având ca obiectiv integrarea şi dezvoltarea unui complex industrial ce va deveni unul dintre cei mai importanţi jucători din industria chimică românească şi din Europa de Sud Est.” spune Virgiliu Băncilă, preşedinte CA Chimcomplex.

Băncilă spune că în Oltchim vor fi investiţi 117 milioane de euro în primii 3 ani după achiziţie şi 450 milioane euro începând cu al patrulea an.

Dat fiind tipul de tranzacţie (cea mai mare din Europa de Est din acest an), finalizarea finanţării acestei fuziuni este asistată de către senior advisorul Deloitte Londra. Reprezentanţii Chimcomplex au avut săptămânile trecute o serie de întâlniri la Londra cu investitori cu experienţă în domeniu şi în astfel de tranzacţii în zona Europei de Est, iar în curând întregul proces de finanţare va fi finalizat.

Chimcomplex Borzeşti a fost înfiinţată de stat în 1954, iar în 2003, compania a fost privatizată iar grupul SCR, condus de antreprenorul Ştefan Vuza, a devenit acţionar principal. Astăzi compania este listată pe segmentul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti.

Oltchim a fost înfiinţat în 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic Vâlcea, din 1990 funcţionează sub formă de societate comercială pe acţiuni iar din 1997 devine companie publică prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti.