Unde se pot ascunde investitorii de un război comercial mondial: în SUA sau Coreea de Sud şi la companiile locale cu expunere minimă la comerţul internaţional. Europa ar fi locul cel mai înspăimântător

Autor: Adrian Cojocar 27.07.2018

♦ Mai mulţi producători auto şi-au redus deja estimările de profit ♦ Ofensivă de amenzi record şi sancţiuni pornită de Comisia Europeană împotriva coloşilor americani de tehnologie ♦ Investitorii pot lua în considerare companii agricole care sunt protejate de războiul tarifar dintre SUA şi China prin faptul că îşi cumpără materiile prime din ţări ca Argentina şi Brazilia ♦ Companiile de utilităţi cu prezenţă doar pe pieţele de origine, ale căror acţiuni sunt active de defensivă clasice, pot beneficia de pe urma unui conflict prelungit.

Cu mulţi observatori in­terpretând armistiţiul Trump-Juncker ca fiind doar un semn bun şi cu China considerată în continuare de SUA cel mai periculos concurent economic, perspectiva unui război comercial mondial este încă foarte vizibilă la orizont. Însă imaginea furtunii încă nu i-a speriat pe investitori. Au destule adăposturi. Iar unii încă mai speră că urgia este doar o poveste de-a lui Trump de speriat partenerii comerciali.

Deşi SUA, China şi UE au tras până acum salve puternice de tun în războiul tarifelor, deţinătorii de acţiuni nu s-au panicat, în parte pentru că actualele tarife afectează doar o fracţiune mică din comerţul global, după cum scrie revista Fortune. Unii dintre investitori sunt încrezători că ofensiva protecţionistă a Washingto­nului este o tactică de negociere care va da roade pe termen lung. Banca Mondială estimează că economia lumii va creşte cu peste 3% anul acesta, chiar şi cu un conflict comercial în desfăşurare. Pentru The Wall Street Journal, cel mai înspăimântător loc pentru un investitor într-un război comercial este Europa.

Exporturile de bunuri şi servicii reprezintă 27% din PIB-ul zonei euro, comparativ cu 12% în SUA şi 21% în China, potrivit datelor Băncii Centrale Europene.

Deocamdată, cele mai dure lovituri pe bursele din SUA şi Europa le-au încasat companiile auto. Trump a promis că va suprataxa importurile de maşini şi piese, apoi în întâlnirea cu Juncker s-a răzgândit. S-ar putea răzgândi din nou. Îi stă în fire. De aceea, analiştii îndeamnă la prudenţă în ceea ce priveşte pariurile pe jucătorii din industria auto. Mai mulţi producători auto şi-au redus deja estimările de profit. Scumpirea pieselor şi materialelor importate se va reflecta probabil în preţuri şi apoi în vânzări.

Căderea afacerii prin care gigantul american Qualcomm ar fi trebuit să preia producătorul olandez de semiconductori NXP Semiconductor din cauza refuzului Chinei arată că sectorul de tehnologie este încă o scenă pe care investitorii ar trebui să fie prudenţi. (Afacerea Qualcomm - NXP ar fi putut fi cea mai mare tranzacţie din toate timpurile din sectorul semicon­ductorilor.) De asemenea, în sprijinul acestei idei vine şi ofensiva de amenzi record şi sancţiuni pornită de Comisia Europeană împotriva coloşilor americani de tehnologie. Apoi, după cum arată William Reinsch, analist la Center for Strategic and International Studies, China şi-a făcut o tradiţie din a impune bariere legislative companiilor de tehnologie pentru a-şi lovi rivalii din comerţ. Cu toate acestea, analiştii de la Morningstar apreciază că investitorii care vor să parieze pe ascensiunea rapidă a sectorului semiconductorilor fără să rămână prinşi în focurile războiului comercial pot lua în considerare companiile sud-coreene Samsung şi SK Hynix. Acestea ar avea de câştigat din perturbarea comerţului cu cipuri dintre SUA şi China. De asemenea, investitorii pot lua în considerare companii agricole care sunt protejate de războiul tarifar dintre SUA şi China (China a majorat deja taxele pe importurile americane preferate - soia) prin faptul că îşi cumpără materiile prime din ţări ca Argentina şi Brazilia. Ca intermediari, aceste companii pot profita de preţurile mici din SUA. În general analiştii recomandă ca fiind mai sigure companii mici care nu depind de lanţurile de aprovizionare internaţionale. Goldman Sachs le-a spus investitorilor că pot lua în considerare companii fără expunere internaţională, orientate spre consumul intern. Spre exemplu, companiile de utilităţi cu prezenţă doar pe pieţele de origine, ale căror acţiuni sunt active de defensivă clasice, pot beneficia de pe urma unui conflict prelungit. S-ar putea ca acţiunile acestor companii să nu înregistreze creşteri spectaculoase, dar vor avea evoluţii mai bune decât titlurile altor companii. În SUA, acţiunile utilităţilor s-au remarcat în ultima lună cu creşteri peste medie.

„O abordare recomandată pentru a scoate bani din tensiunile comerciale este concentrarea pe impacturile ratelor de dobândă“, spune Jonathan Golub, analist la Credit Suisse. „Mai exact, o amplificare a tensiunilor poate duce la creşterea îngrijorărilor privind venirea unei recesiuni şi declinul yieldurilor, ceea ce ar duce la o rotaţie dinspre activele financiare spre ceea ce numim bond proxies.“

„Bond proxies“ sunt acţiunile unor companii cum sunt cele de utilităţi care oferă dividende mari şi creşteri stabile. Unii analişti indică acţiunile americane ca fiind protejate de un conflict internaţional. Vânzările pe pieţele străine reprezintă doar 31% din veniturile companiilor din indicele bursier S&P 500. Firmele mici sunt şi mai puţin expuse. În SUA, sectoarele cu cea mai mică expunere la vânzările în străinătate sunt cele de telecomunicaţii, de utilităţi şi de imobiliare, notează CNBC. De asemenea, băncile regionale sunt mai protejate de turbulenţele globale decât coloşii bancari cu anvergură globală.

Larry McDonald, strateg la ACG Analytics, îndeamnă la prudenţă în ceea ce priveşte pariurile pe dolar până când va fi clar că Rezerva Federală americană nu va fi tentată să-şi domolească eforturile de a majora dobânzile. El le sugerează investitorilor ca în loc de dolar să cumpere aur sau argint dacă tensiunile cresc. Dacă Fed face stânga împrejur pe calea majorării dobânzilor, preţurile metalelor preţioase ar putea înregistra creşteri de 20%.