Ipoteză şoc: focarul de pestă porcină africană a fost provocat

Autor: Mediafax 27.07.2018

Fenomenul pestei porcine africane a fost provocat, iar autorităţile sunt vinovate pentru extinderea focarelor, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

„Cred că acest focar a fost provocat. În primul rând faptul că a apărut în Tulcea, unde era şi o mare fabrică de produse din carne, care a închis. Pe de o parte, respectivul investitor şi-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru că îi este foarte greu să revină, iar pe de altă parte, sunt locurile de muncă pierdute ale oamenilor“, a declarat Dragoş Frumosu.

„Acum, dacă stau să mă gândesc că acest focar s-a extins extraordinar de repede, atunci ce putem să credem, logic? Sau instituţiile statului nu şi-au făcut datoria şi nu au izolat focarul, sau într-adevăr discutăm despre altceva, pentru că extinderea asta înseamnă fie o neglijenţă din partea autorităţilor, fie o transmitere zonală la nivel de judeţe“, a adăugat Frumosu.

Pesta a închis până acum ne­numărate afaceri.

440 de focare de pestă porcină africană au fost confirmate în acest an în România, două dintre acestea fiind la firme. Dincolo de datele oficiale, dezastrul descris de fermieri arată efectele epidemiei: „Nu se salvează nimic, se ucide tot“, spune un fermier decis să renunţe la afacere.

Patronul procesatorului de carne Carniprod Tulcea, Nicolae Ciuleac, care a sacrificat deja, din cauza pestei porcine, 27.000 de porci, spune că are pagube de 10 milioane de euro şi intenţionează să cumpere pe viitor carne din Austria.

„Mai sunt 18.000 de porci de omorât din aproximativ 45.000. Nu se salvează, nu contează că este bolnav sau nu, se ucid. Nu se mai pune problema că este bolnav sau nu. Se ucide tot ce se numeşte specia porc. Ce voi face eu pe viitor? Nu mai fac niciodată, o să cumpăr din Austria carne şi de unde găsesc în străinătate. Voi renunţa la activitatea de creştere a porcinelor, în condiţiile acestea, nimeni nu vrea să crească porci aici, deci nu se poate aşa ceva", a declarat Nicolae Ciuleac.

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale, arată datele oficiale ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Prefectul din Tulcea, Lucian Furdui, dă neputincios din umeri şi spune că două din cele mai mari companii de procesare a cărnii din Tulcea au fost afectate de pestă.

În zona de sud-est a României, evoluţia bolii este agresivă, având în vedere specificitatea zonei, fapt constatat şi de experţii Comisiei Europene, care au fost prezenţi în focare.

„Este o situaţie tristă ceea ce se întâmplă, îmi pare rău pentru colegii afectaţi de această nenorocire. Cum încercăm să ne revenim puţin şi să ajungem la performanţă, cum primim un picior undeva. DSV-urile ar fi mai în măsură să spună cauzele acestor focare de pestă porcină“, a afirmat Cosmin Moldovan, directorul general al unei carmangerii din judeţul Cluj.

În Ardeal, au fost confirmate 18 focare de pestă porcină africană în judeţul Bihor, fiind sacrificate peste 200 de animale. Producătorii cer explicaţii tot autorităţilor.

Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în judeţul Brăila din cauza pestei porcine, iar autorităţile au anunţat că eutanasierea animalelor va continua zilele următoare. Până în prezent, în judeţ au fost confirmate zece focare ale bolii, dar există şi o suspiciune. Focarele de pestă porcină africană au fost confirmate în localităţi din Insula Mare a Brăilei şi din sud-vestul judeţului.

Virusul pestei porcine africane a fost depistat şi în judeţul Sălaj, în două cadavre de porci mistreţi, găsite într-o pădure din comuna Măierişte, situată în apropierea limitelor de judeţ dintre Satu -Mare şi Bihor.

Încercând să explice dezastrul pentru fermieri, ministrul Petre Daea s-a ales cu o verificare din partea Consiliului pentru Combaterea Discriminării, deoarece a comparat efectele epidemiei cu Holocaustul.