Lucian Şova: Nu cred că lotul trei din autostrada Lugoj-Deva va fi gata anul acesta

Autor: Bianca Ciocotisan 26.07.2018

Nu cred că lotul trei din autostrada Lugoj-Deva va fi gata anul acesta, însă aceasta trebuie finalizată până în 2019, iar autostrada Sebeş-Turda va fi gata în 2019, a declarat Lucian Şova, Ministrul Transporturilor, într-o emisiune TV. 

„Nu cred că lotul trei din autostrada Lugoj-Deva va fi gata anul acesta, dacă menţine ritmul acesta, dar vă spun, pe lotul trei se lucrează cu 100 şi ceva de muncitori, pe lotul patru cu 600 de muncitori. Pe lotul trei se lucrează cu sub 100 de utilaje”, a declarat Lucian Şova.

„La ritmul acesta, lotul trei nu se poate finaliza în acest an, dacă s-ar întâmpla o minune, în sensul că ar lucra cu 300 de muncitori români şi poate cu 200 de utilaje în loc de 100, sigur că termenele s-ar scurta”, a adăugat Şova.

În privinţa autostrăzii Sebeş-Turda, ministrul Transporturilor spune că va fi gata în totalitate în vara anului 2019. „Se termină şi asceastă reasfaltare. Sunt foarte supărat de faptul că practic nu recepţionăm autostradă nouă, ci autostradă reparată şi cuvintele cheie vreau să se ducă către toţi antreprenorii, pentru că nu pot să fac abstracţie de faptul că nici măcar prima maşină pe care va circula în mod oficial, legal pe aceste segmente, nu va circula pe un drum nou, ci pe anumite segmente reparate. Nu pot să mă fac că luăm nişte produse deja reparate”, a adăugat ministrul.

„Sebeş-Turda trei şi patru, o săptămână, deci cele două loturi vor fi deschise traficului săptămâna viitoare, celelalte loturi 1 şi 2 vor fi deschise nu numai conform graficului, ci şi modului în care am evaluat nu numai eu, ci şi compania ritmul lucrărilor şi mobilizarea, dacă îşi menţin acest ritm, vara anului viitor este un termen rezonabil”, a adăugat Şova.

Despre Autostrada Sibiu-Piteşti, Lucian Şova a spus că „miercuri a fost depus studiul de evaluare adecvată, deci ultimul document care ţine de acordul de mediu. Am descoperit că în cadrul acestui document ni se recomandă să facem două viaducte, care trec peste drumul naţional 7, peste calea ferată şi peste râul Olt fără să atingă Autostrada, dar din perspectiva de mediu sunt absolut necesare şi sunt finanţabile pe fondurile europene. Până la sfârşitul anului vom avea acordul de mediu”.

De asemene, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a mai adăugat că ministerul a început deja să calculeze penalităţi pentru întârzieri la lucrările de infrastructură rutieră şi a cerut CNAIR să identifice motivele pentru care au avut loc aceste întârzieri.

„Am început un proces de investigare cu privire la originea revendicărilor făcute în decursul timpului de diverşi parteneri comerciali pe deoparte, pe de altă parte am început deja să calculăm noi penalităţi şi să cer companiei (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - n.r.) şi mă bucur de un partenerat corect cu conducerea companiei de astăzi, în sensul de a identifica motivele pentru care aceste lucruri s-au întâmplat, pentru că ştiţi, percepţia mea este următoarea: s-au uitat într-un sertar sau s-a stat pe o procedură legală, răspundem la 30 de zile la o hârtie pentru autorizaţia de construcţie, mai aşteptăm 30 de zile pentru o altă hârtie, în ultimele şase luni, aceste proceduri le monitorizez la nivel de minister, cu aparatul propriu al ministerului, am oameni speciali dedicaţi care urmăresc aceste proceduri legale, astfel încât ele nu să aştepte să se petreacă în termenele de 30 de zile plus 30, astfel încât, am scurtat mult din aceste termene”, a declarat Lucian Şova la Antena 3.