Condiţii noi, mai restrictive, pentru intrarea în zona euro. România are probleme cu inflaţia şi dobânzile şi nu mai îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală pentru adoptarea euro

Autor: Claudia Medrega 30.07.2018
♦ România, Cehia, Ungaria şi Polonia nu au o dată ţintă pentru adoptarea euro ♦ Liderii zonei euro completează din mers criteriile de adoptare a euro punând accentul pe reforma justiţiei, lupta contra corupţiei şi stabilitatea băncilor ♦ Bulgaria, care este hotărâtă să adopte euro, va fi prima vizată de noile condiţii.


România nu are o dată ţintă pen­tru adoptarea euro, la fel ca Ce­hia, Ungaria şi Polonia, iar după ce în ultimii ani devenise frun­taşă în privinţa înde­pli­ni­rii criteriilor de la Maastricht privind con­ver­genţa nominală pentru a adera la zona euro, în 2017 şi în prima parte a anului 2018 nu a mai reuşit să bifeze criteriul privind infla­ţia sau pe cel referitor la dobânzile pe termen lung.

Dacă anul trecut România nu a îndeplinit cri­teriul privind dobânzile, după primele cinci luni din acest an nu a mai respectat condiţia le­gată de nivelul inflaţiei, respectând astfel doar câte patru criterii de convergenţă nominală.